Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Нося лещи повече от 15 години. Не постоянно, имала съм прекъсвания, проби и грешки, но от около година ги ползвам повече от очилата. Реших д...

Диоптрични лещи и разтвори - моят опит

Нося лещи повече от 15 години. Не постоянно, имала съм прекъсвания, проби и грешки, но от около година ги ползвам повече от очилата. Реших да споделя опита си, какви лещи и разтвор ползвам и неща, които смятам, че ще са полезни на читателите на блога. Честно казано не помня какви марки съм пробвала през всичкото това време, затова ще напиша само последните, които са ми пред и на очите :)



Помня, че началото ми беше много странно как ще си сложа нещо в окото и ще го нося дълго време без да го усещам и да ми пречи. Първите ми лещи "оправдаха" притесненията ми - бяха дебели, неудобни, зачервяваха ми се очите. Така и не се навих да пробвам други дълго време, едно че нямаше разнообразие, второ че аз нямах финансовата възможност за експерименти, затова и продължих да си нося очилата.

В един хубав момент обаче приятел ми донесе ежедневни лещи от Германия. Реших все пак да рискувам и да видя как е с тях и буквално прогледнах. Паснаха идеално в очите ми и макар, че диоптрите им бяха по-малки от тези на очилата, виждах много по-добре. Периферното ми зрение също се завърна, защото очилата все пак ме ограничават донякъде и гледането с тях не е толкова естествено като с лещите. Лесно свикнах да ги слагам и махам, макар че и досега хора, които не са носили лещи ми се чудят как така си бъркам в окото и не ме ли боли. Е имало е моменти и в които ме боли, но затова по-нататък.



Съхранявам лещите си в обикновени контейнер (този със зелената капачка от снимката ми е по-удобен), задължително с надпис коя е лява и коя дясна, защото са с различни диоптри. Разтвора го сменям всяка вечер преди да ги сваля. През почивните дни си нося очилата и тогава лещите си седят в един и същ разтвор, но тъй като не ги вадя, смятам, че не се замърсява. Относно разтворите - нямам специални предпочитания или някой от тях да ми е харесал повече от друг. Ползвала съм различни марки, в момента този, който имам е Orion Multi. Той е мултифункционален и служи за промиване, почистване и съхранение на лещите. За еднодневните лещи не ми трябва разтвор, тъй като свалям и хвърлям, но при всички останали видове е необходим. Не ползвам никакви допълнителни капки за овлажняване, почистване или каквото и да било.

В момента ползвам същата марка лещи AMALens, които ми бяха донесли от Германия. Сега отново ги поръчах от там, защото не ги намерих в България. Излязоха ми доста изгодно, поръчах ги до адрес на приятелка там, а тя ми ги прати по пощата за доста приемлива сума. не знам дали имат българска алтернатива, ще е хубаво ако намеря такава на достъпна цена, за да не минавам пак през цялата галимация с поръчката. Имах възможност да пробвам и ежедневните лещи Dailies Total 1, които спечелих от игра на LensMarket в бг-мамма и които също се оказаха произведени в Германия. Останах много доволна от тях, макар че ми бяха една идея по-тънки от колкото съм свикнала и имах малко затруднения при махането им. Не мога да не спомена, че обслужването беше прекрасно и скоро след това пак ползвах сайта, за да поръчам на голямото дете едномесечни лещи AIR OPTIX AQUA (бяха на промоция, а и имах допълнителна отстъпка). 



Диоптричните лещи, които ползвам аз са безцветни, макар че изглеждат леко сини. Всяка си е в индивидуално стерилно контейнерче, което е много удобно, защото винаги си нося 2 в чантата, за непредвидени ситуации. Идеални са и при пътуване, защото не се налага да носите разтвор.


Моята ежедневна рутина при ползването на коригиращи лещи е:

Най-важното - ръцете ми да са абсолютно чисти и да не пипат нищо друго преди лещата. Вадя я с един пръст от контейнерчето и я обръщам с облата част върху пръста си, при което я залепям директно за зеницата. Става за секунди и пръста ми само докосва окото без да бърка вътре. Тъй като лещата е мокра тя залепя веднага, няма нужда от натискане, а се намества сама след като мигна няколко пъти. Ако по някаква причина я усещам или ми дразни, значи или не е поставена добре или е замърсена. В такъв случай я вадя, слагам я в чист разтвор, за да се изплакне и поставям пак.

Ваденето е малко по-екстремно, защото тогава наистина си бъркам в окото :D Тъй като лещата е добре залепнала, трябва да я хвана с два пръста и леко да я стисна, за да се отлепи и да може да се махне. Свиква се обаче и ако не успея от първия път, оставям окото малко да почине и пробвам пак.



Случвали са се разбира се и неприятни ситуации като скъсана леща, дори и "изгубена" в окото ми. Скъсаната се вади лесно, освен, ако не се е скрила под долния или горния клепач. Тя почва да дразни и разбирам, че нещо не е наред и я вадя по стандартния начин. Няколко пъти обаче ми се е случвало лещата да се прегъне и да застане на място, където не мога да я видя и извадя (и да в това малко око има такива места). Ровенето в окото само го раздразва, затова го оставям само да изхвърли чуждото тяло, понякога чак на сутринта излиза лещата, но ако ме дразни през цялото това време, усещането не е никак приятно.

Случвало се е и да спя с лещите и да се къпя с тях. И в двете ситуации не съм имала големи проблеми, освен леко зачервяване и сълзене понякога, но не препоръчвам да го правите, освен ако не е наложително. Когато се гримирам, първо слагам грима и най-накрая лещите, защото иначе вероятността да ги омажа е 100% :) После е обратното, първо махам тях и после почиствам лицето.

Мисля, че за момента това е информацията, която се сещам като полезна за лещите и ползването им. Ако съм пропуснала нещо и имате въпроси, с радост ще отговоря.

0 коментара: