Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Дори не предполагах, че съществува такова ястие. А то не е да кажеш някакво ново, модерно, гурме. Макар че на вкус може да бие много по-въ...

Плакия от тиквички

Дори не предполагах, че съществува такова ястие. А то не е да кажеш някакво ново, модерно, гурме. Макар че на вкус може да бие много по-възхвалявани и скъпи храни. Уникално вкусна и лятна комбинация от наглед простички съставки. Само като говоря/пиша за нея и ми се налива устата със слюнка. Добре, че често си я приготвям. За плакията от тиквички с пълна сила важи правилото "Колкото повече, толкова повече".

Идеята видях от Щъркелово гнездо и изглеждаше толкова апетитно на снимката, че още същия ден напазарувах и я приготвих. Готовият вариант при мен не е много фотогеничен, но на вкус е страхотен. Беше си любов от първата лъжица. При второто готвене внесох някои изменения, увеличих продуктите - моркови, лук, копър, обилно покрих с домати и лимон, та дори не се виждат тиквичките, намалих мазнината и водата, продуктите пускат достатъчно течност и няма опасност ястието да остане на сухо. И след толкова хвалби, да взема да напиша и рецептата.

Продукти:

пресни тиквички
3 моркова
2 глави лук
2 домата
1 с.л. брашно
1 лимон
копър
черен пипер
сол
олио

Приготвяне:

Задушавам нарязаните на дребно моркови и лук. Махам ги от котлона да свалят малко температурата и после им добавям черен пипер и много копър. Тиквичките се нарязват, осоляват и нареждат на ветрило, подредбата е позната още и като керемидки. Изсипвам задушените зеленчуци и подправките. Обилно покривам с нарязани на шайби домат и лимон. Домат ползвам розов, лимонът пробвах един път без кората, но след като ми хареса на вкус печен с кората, вече го оставям така, само го измивам хубаво. Поръсвам с малко олио и пека в загрята на 180 градуса фурна. След около половин час доливам половин чаша гореща вода с размита вътре 1 ч.л. брашно и продължавам да пека докато зеленчуците омекнат. Консумира се с препечен хляб, вино, хубава компания и добро настроение. Да ви е вкусно!

0 коментара: