Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

У дома прането и миенето на чинии са на почит. Това ми е обяснението на факта, че всеки ден се пуска пералня, а за разкош през почивните дни...

Сапунени ядки и био препарат за съдове Almawin

У дома прането и миенето на чинии са на почит. Това ми е обяснението на факта, че всеки ден се пуска пералня, а за разкош през почивните дни по няколко пъти и поне половин час се виси на мивката. За още по-голям разкош нямаме миялна машина и на мен и на ръцете ми се пада честта да извършваме тази така "любима" дейност. Не е за пренебрегване и факта, че сме голямо семейство и почти всеки ден готвя, което предполага наличието на много съдове за миене.


И въпреки, че към козметика си съм по-придирчива, към перилните и почистващи препарати нямам чак такива изисквания, но пък се старая да не използвам такива за щяло и нещяло като например ги заменям със сода за почистване на печката или с вода+спирт (ракия) за стъклата. За мое съжаление обаче цените на еко/био продукти за домакинството са все още прекалено високи за мен и тъй като ползвам големи количества, не мога да си ги позволя.


Благодарение на Good Box обаче имах възможност да пробвам сапунените ядки за пране и био препарата за съдове Almawin. Това не е първата ми среща с ядките, преди няколко години пак си бях вземала от тях, но нямам спомени как са се справили, а сега внимателно ги наблюдавах как действат, за да мога да споделя впечатленията си.

Получих торбичка с 13 грама ядки, които според описанието са достатъчни за 2 пранета, ако мръсните дрехи не надвишават 3 кг и температурата на водата е под 60 градуса. Нали съм си спестовна ги ползвах два пъти, макар че обичайно пълня пералнята, сега намалих количеството. Дрехите, които изпрах не бяха силно замърсени, а ежедневни дрехи, които имат нужда от освежаване. След излизане от пералнята, те бяха чисти, без аромат, но аз и без това не слагам омекотители и други ароматизиращи препарати, които ми идват прекалено силни. Белите чорапи не се дадоха обаче и една блузка от детската градина, по която си личеше какво е имало за обяд и явно трябваше да третирам предварително с нещо по-силно.


При пране ядките отделят малко пяна, а след първото ползване се появи и миризма, не неприятна, но странна, която преди това я нямаше, предполагам заради намокрянето, макар че ги суших заедно с дрехите. Колебая се дали ми харесват, имам спомени, че като бяха бебета децата ги ползвах по-дълго време и не останах очарована, предполагам защото тогава имаше повече петна по дрехите им. Като цена са достъпни и за да го нарека нормално пране са добър вариант, но за мръсните дрехи на децата не биха ми свършили работа и ми трябва нещо изсмукващо петната.Другият продукт, който тествах е био препаратът за ръчно миене на съдове Almawin. Безцветен, с много приятен аромат, не знам дали е точно на шипка и маточина, но е факт, че не е дразнещ и е нещо различно от обичайните лимонени миризми в този тип препарати. Част от състава му е екстракт от сапунени ядки, за които писах по-горе. Прави добра пяна и измива не по-зле от другия препарат който ползвам. Тествах го с различно мръсни съдове и се справи добре. Проблема е, че не е никак икономичен и постоянно трябва да слагам на гъбата, за да измия поредната чиния. Не забелязвам да изсушава ръцете ми, което също е в негов плюс. Да, харесва ми, бих го ползвала, но цената му и това, че отива голямо количество за малко съдове не го прави чак толкова желан вариант за мен.
Вие ползвате ли безвредни препарати вкъщи и какви?

2 коментара:

  1. Аз купувам от екологичните (уж) препарати, не са много скъпи, а тъй като живея сама ми стигат за година.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, на коя марка са препаратите, които ползваш? Да видя дали ги има и при нас. Мерси

      Изтриване