Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Четвъртък е, обаче се усеща като петък, че даже и събота. Аз от вторник съм на тема почивка и реших, че на мързеливото ми настроение тази ве...

XOKO Økologisk luksuschokolade 72% cacao


Четвъртък е, обаче се усеща като петък, че даже и събота. Аз от вторник съм на тема почивка и реших, че на мързеливото ми настроение тази вечер добре ще подхожда малко шоколад. Малко първо, защото е тъмен и второ, защото просто няма начин да изям цял шоколад за вечеря или вместо нея. Даже го съчетах с малинки и му се получи много добре, със сигурност по-добре от опцията да бяха вложени в шоколада.




Трябваше да изям 2 шоколада на марката, за да се разтърся малко по-сериозно за нея и да разбера това онова. Информацията ми е превод от гугъл и затова не гарантирам за точността й. Накратко - марката XOKO е швейцарска, а името идва от оригиналното наименование, което ацтеките са ползвали за шоколада - Xocolatl. Което ми "отвори очите", че красивите рисунки по опаковките на шоколада са сякаш излезли изпод ръцете на тази древна цивилизация.



За опаковката вече споделих - стилна, красива, елегантна, ненатрапваща се и за разлика от други без никакво парченце шоколад снимано на нея, но затова пък не оставяща съмнение какво точно има вътре. В златистия станиол са 10 кутикки с общо тегло 100 гр и всяко от тях с печат на какаов плод. Мисля, че точно така трябва да изглежда един истински тъмен шоколад - какаов цвят, чист какаов аромат и какаов вкус. Изкушението на XOKO реално има в себе си само 4 съставки!!! Преписвам ги от опаковката, затова са на датски: kakaomasse, rørsukker, kakaosmør, vanilje, всички те плод на органично производство.



Вкусът е интензивен, плътен, кремообразен и пристрастяващ. Колкото по-дълго се топи в устата ми, толкова по-шоколадов става и не искаш усещането да свърши. Решавам, че е тъмен не заради 72% съдържание на какао, а заради греховното удоволствие, което доставя. С предната част на езика ми го усещам по-горчив, но колкото повече се спуска към гърлото, толкова по-сладък става. Опитвам се да го задържа, но ми се изплъзва бавно, бавно и оставя след себе си .... нищо. Странно, но този шоколад няма никакъв послевкус - нито горчив, нито сладък, нито кисел, което може би е по-добре, защото нищо не трябва да разваля усещането за чиста какаова наслада.


0 коментара: