Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Облепихата отскоро стана популярна, макар още древните гърци да са я използвали. Позната  е под различни имена - наричат я ракитник, морски ...

Капки слънце за кожата, косата и ноктите или накратко масло от облепиха

Облепихата отскоро стана популярна, макар още древните гърци да са я използвали. Позната  е под различни имена - наричат я ракитник, морски зърнастец, сибирски ананас. Не съм виждала растението на живо, но на снимките е много готино, като оранжево грозде. Плодовете могат да се консумират директно или да се използват за приготвяне на вина, ликьори, различни сладка. Не остава неизползвана част от растението и всяка от тях си има своите полезни свойства.




Днес специално ще ви обърна внимание на маслото от облепиха. То се получава от плодовете и семената и е буквално витаминна бомба. Съдържа най-много витамин Е от всички плодове, а освен него има в състава си витамини С, Р, В1, В2, В3, В6, В9, К, Н и др. Интересното е, че според направени изследвания съставът на маслото от облепиха е най-близък до състава на човешката кожа. От което е разбираемо защо това масло се използва толкова широко в козметиката.


До сега съм имала досег само с козметика, която съдържа в състава си облепиха. Благодарение на Ramcopharm имах възможността да ползвам и чистото масло и да експериментирам с него. Продуктът се води хранителна добавка, но може да се ползва както вътрешно, така и външно. Тъй като получих и масло от облепиха на капсули, които пия и ще пиша за тях отделна публикация, реших шишенцето да го използвам външно.



Маслото е с красив жълто-оранжев цвят и според мен не много мазна консистенция. Разнася се лесно и попива бързо. Ароматът му е леко остър, тревист, но след нанасяне не се усеща толкова, освен ако не го нанесеш на по-голяма площ от кожата. Прочетох, че е възможно да оцвети кожата, тъй като цвета му се дължи на високо съдържание на бета-каротени, но при мен това не се получи. Пробвах го и на най-бялата част от кожата си, която намерих и може би има съвсем лек оттенък, но нищо фрапиращо. Маслото от облепиха се препоръчва като много добър вариант за естествен и безопасен тен.

Може да се ползва директно или да се добавят няколко капки към крема за лице. Аз реших да избера директния подход и нанасям само масло върху кожата си. Наблягам най-вече на зоната покрай очите, заради бръчките и по-нежната кожа там, тъй като омекотява кожата и повишава еластичността й.


Нанасях и няколко пъти на цялото лице за през нощта, защото през деня се опасявах да не ми лъсне кожата. Добро е и за мазане на стрии и за направата на ексфолиант против целулит. Ползвам го също и за намазване на ноктите - минавам ги с памуче напоено в масло от облепиха и го оставям да попие. И последното му приложение, което намерих е да го нанасям в корените на косата, защото така се бори с пърхота и косопада. За всяка от тези дейности са нужни едва няколко капки, т.е. шишенцето от 30 мл ще ви стигне за дълго време.

Лично за себе си открих едно много полезно масло, от  което съм доволна и ползвам с удоволствие. Харесва ми как се отразява на кожата, ноктите и косата ми. Предполагам, че за това допринася и приема на капсулите с масло, но външното приложение също не е за пренебрегване.

Продуктът ми е предоставен за проба и мнение от Рамкофарм ООД. За мнението не ми е платено, то е на база личен опит.

0 коментара: