Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Тежко, тежко в блога пристига следващия шоколадов гигант. Не само защото е от слончестата марка - Cote D'Or, а и заради теглото си - ц...

Млечен шоколад Côte d'Or l'Original Lait

Тежко, тежко в блога пристига следващия шоколадов гигант. Не само защото е от слончестата марка - Cote D'Or, а и заради теглото си - цели 200 грама. Между другото наскоро видях, че шоколади на белгийската марка се срещат и по нашите магазини, ако ми е останал още някой от тях ще проверя дали го има и в нашенския асортимент. Идеята ми е да ги сравня, защото съм чувала/чела не само за шоколадите, но и за други продукти, че има разлика дали са произведени за БГ или за останалата част от Европа.

Аз все още изчерпвам чужбинските си запаси от шоколад, днешният е френски. Бавно става, но така е, когато шоколадът го консумираш не пришпорван от глад за сладко, а за удоволствие на всички сетива. За това си трябва специално настроение и обстановка, а с тази социална изолация и седенето вкъщи, такава ми липсва тия дни/месеци. Този например го довърших при един от редките моменти, когато останах сама у дома, само с кучето, но то не проявява интерес към шоколада ми.

Cote D'OR L'ORIGINAL Lait има за цел да покаже семплото удоволствие от чист млечен шоколад без преструвки и добавки. Само шоколад, мляко и сладост. Опаковката му е също толкова изчистена. Превзета е от червен цвят, който и придава едновременно стабилен и мощен вид.; За второто допринасят хвърчащите шоколадови парченца от разчупеното барче, все едно някой го е фраснал с пълна сила от нетърпение да опита изкушението.

Шоколадът е разделен на осем барчета с изненадващ за мен външен вид. Широки са колкото целия шоколад и са с интересен печат - слонче, надпис и бабунки (не знам как по друг начин да ги нарека). Асоциацията, която правя е - постлана пътека, която води слончето и този, който го следва към дълбините на неизвестното шоколадово удоволствие. Вътрешността на парчетата е плътна и тъмна, като скала, която трябва да преодолееш. От нея се носи лек аромат на ванилия и какао.

Отчупва се с мек звук, в вкусът е приказно разтапящ и пищно шоколадов. Плъзга се леко и нежно по зъбите, небцето и езика. Омеква той, омекваш и ти. Първото усещане е за по-тъмен шоколад, който постепенно се разгръща в сладък, млечно-шоколадов нектар, усилено сладък на моменти. Харесва ми като вкус и усещане, няма нищо излишно или прекалено. Дори и сладостта бързо се стопява и не успява да вгорчи цялото преживяване. При следващото отхапване пак се завръща с още по-голяма сила и знаеш, че трябва да спреш преди да се удавиш в шоколад.

Състав (на френски, защото такъв имам): Sucre, pâte de cacao, lait écrémé en poudre, beurre de cacao, lactosérum en poudre (de lait), beurre concentré, émulsifiant (lécithine de soja), arômes, Cacao : 33 % minimum.  Цена - 2 евро.

0 коментара: