Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Все още е лято, време за почивка, за море, планина, басейн или кой както разбира откъсването от ежедневието. След като прочетох не знам ...

Нашата почивка на море в Бяла



Все още е лято, време за почивка, за море, планина, басейн или кой както разбира откъсването от ежедневието. След като прочетох не знам колко на брой публикации колко не е хубаво на нашето море и как всеки се спасява както може, най-често в Гърция, аз пък реших да пиша за Черно море и по-конкретно за град Бяла, Варненско, където за трети път ходим на почивка. До гръцките курорти още не съм стигала, затова сравнения не мисля да правя, а само да разкажа как ние оценяваме морското градче.



Планът беше изобщо да не стигнем до голямата вода тази година, да спестим малко средства, които да инвестираме, а освен това през пролетта бяхме в чужбина, което също си изисква средства. Но децата имаха голяма желание да се порадват на морето и като изненада за рождения ден на най-малкото си починахме 4 дена на плажа. Избираме Бяла по няколко причини: сравнително близо ни е като разстояние, градчето е малко и спокойно, апартамента, който наемаме е до плажа, достатъчен е за цялото семейство, отсядали сме и с трите деца в него, самият плаж също ни харесва, цените са нормални.



Както споменах градът е малък, пълни се предимно през лятото от туристи, най-вече украинци и руснаци, но ги няма големите тълпи и бурния живот на известните ни морски курорти, което за нас е добре дошло. Хем е по-тихо и спокойно, хем цените не са надути до безбожност, за да избият скъпите вложения в хотели, барове, плажни заведения и т.н. От както ходим с деца по курорти предпочитаме да сме далеч от лудницата, все пак отиваме на почивка, а не на екскурзия за оцеляване с елементи на фалит. Преценихме и че най-подходящо за голямото ни семейство е да наемем самостоятелен апартамент, където да се чувстваме у дома си, да можем да готвим и когато децата кажат "гладни сме" да не зависим от разписанието на хотела или да трябва спешно да се търси къде да се яде, обикновено нещо скъпо и не много качествено.

Наемали сме такива жилища и през airbnb, в Бяла две години отсядаме в комплекс Byala Vista, който се намира над плажа, което идеално ни устройва, за да можем да ходим и да се прибираме, когато искаме, без да е необходимо превозно средство или кой знае какви приготовления. Апартамента се състои от спалня, голям хол с разтегателен диван, кухня с всичко необходимо за оцеляване на семейство с деца, кът за хранене, баня и тоалетна + тераса. Към комплекса има и два басейна, които са включени в цената и за децата са още едно приятно забавление. На плажа има и водна пързалка, децата я харесват като забавление, а и възрастните не пропускат да се спуснат.




Бяла е разположен на хълм, разбирайте има си нагорнища и стълби, но като всекидневно справящи се с неравностите на Търново, това изобщо не ни плаши. До плажа се стига по стъпала, а той самият е защитен от белите скали над него, което го прави идеално място за следобедна почивка заради сянката, която много допада на необичащите слънцето, има и такива в нашето семейство. Плажната ивица на Бяла е достатъчно голяма и за платени и за свободни зони, чист е както пясъка, така и водата. На места е по-едър пясък има и камъчета, някои от които супер красиви и всеки път си тръгваме от там с една торба интересни находки. Краят на август за мен е идеално време за ходене на море, температурата на водата е перфектна, времето също, а и то покрай морето я няма задушаващата жега на градовете от вътрешността на страната. Има нормални вълни, които са задължителни за децата, то ако не се борят с морето, могат да си плуват и в басейна. Чак се чудя как преди сме ходили на почивка през юли и юни, сигурно от нетърпение да си вземем отпуск и да видим морето.




За изхранването прибягваме до схемата - пазаруване на пресни продукти и готвене на аламинути и закуски. Намерихме магазинче, където цените са нормални, защото има и един-два супермаркета ориентирани към туристите с по-високи надценки. Изкушихме се и няколко пъти от продуктите на една сладкарничка, пък и имахме повод - детето стана на 9 години. Една вечер излязохме на пицария, а друга пък си взехме за вкъщи микс от морски дарове - акула, миди, скариди, попчета и скумрия. Сладоледите ги пропуснахме, децата се поглезиха с катми, сувенири и всякакви други боклучки не сме купували, слава богу вече минаха възрастта, в която искаха да купим всичко, което видят.





В Бяла може да се разходите по главната улица, да слезете до пристанището, най-добре с кола, центъра е доста малък и не предлага някакви забавления. Може да посетите и късноантичната крепост на нос Свети Атанас. Интересен за разходка е палео-геоложкият обект Белите скали, до който се стига от самия плаж. За съжаление и там има плажуващи, някои от които не оставят чисто след себе си. Къщи за гости и апартаменти има достатъчно, тук таме се строят нови, но го няма усещането за прекалена застроеност и натруфеност. На моменти дори ми  става неприятно от непочистената растителност покрай иначе приятените комплекси. Плажът специално е спасен от опасността от застрояване заради специфичния релефт на местността. Препоръчвам Бяла за семейства с деца и за хора, които не търсят дискотеки, барове, забавления, а наистина почивка на достъпна цена. Живот и здраве, догодина най-вероятно пак ще сме там. Ако имате въпроси за града и/или апартамента с радост ще помогна :)

0 коментара: