Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Да започна 2019 вкусно и сладко, та да ми върви през цялата година така. Обект на шоколадовия ми глад днес е Garant Tranbär Mörk choklad, в ...

Garant Tranbär Mörk choklad - Черен шоколад с боровинки


Да започна 2019 вкусно и сладко, та да ми върви през цялата година така. Обект на шоколадовия ми глад днес е Garant Tranbär Mörk choklad, в превод черен шоколад (70%) с добавка от захаросани боровинки. Шведски е и не е шведски. Идва от Швеция, компанията се казва Axfood, но е произведен за тях в Италия. Марката му, поне предполагам, че е марка, малко се обърквах при превода, е Garant. Под нейното име се предлагат не само сладкории, а всякакви хранителни продукти. За всички тях се гарантира произхода на суровините, добрите условия на производство, влиянието на цялото това нещо върху околната среда и разбира се вкусовите качества.




Опаковката е прекрасна, много красиво изрисувана с цветчета, които могат да ви заприличат на боровинки, ако имате повече въображение. Във всеки случай външния й вид не дава представа с каква точно добавка е шоколада, ако не разбирате шведски. Има логото на Fairtrade, обяснявала съм вече каква информация поднася то - тук. От задната страна картонената къщичка на продукта си има закопчалка, за да може да си хапвате всеки ден по-малко и да го прибирате прилежно запечатан. Разтваряйки я разкривам още една красота - не станиола е това, което ме изумява, а вътрешната страна на опаковката - розово/лилава и цялата изрисувана с плодове от какаово дърво.



Такива има и на парченцата шоколад, който е тъмен на цвят, все пак 70% какао са това. Стандартно - 10 парчета, общо 100 грама. Информация за главната суровина от сайта на марката "Какаовите зърна Trinitario се отглеждат в Доминиканската република и Перу." Аромата е също тъмен, чист, без примеси и разсейвания. На пипане е твърд, стабилен, не започва да се разтапя щом го докосна. При разчупване обаче се разпада и дроби на всякакви форми и стърготини, които хвърчат неприятно където им падне, ако съм улучила място с боровинки.



По гърба на шоколада червените плодчета изглеждат съвсем малко. Според състава трябва да има 15% захаросани парченца от боровинки. Добре са скрити обаче, усещат се чак като се потопя в тъмните дълбини на парченцето и току върху езика ми избухне кисело-сладко усещане. Ако ги оставя да изплуват от шоколадовата прегръдка, са ръбати и някак сухи, но удавени в шоколада му придават нотка тръпчивост и игривост. Нямаше да се разсърдя на още повече боровинки, някъде около 80-90%, но тъй като не са ми предложили работа като дегустатор на шоколади, няма на кого да я пробутам тази идея.



С изключение на горното нямам забележки към шоколада - всичко му е супер - опаковка, външен вид, вкус, сладост, послевкус, съчетания от тъмен шоколад и боровинки. Garant добре са си свършили работата, ще прескоча до Швеция да ги поздравя :)

0 коментара: