Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Тази рецепта чака от доста дълго време да я публикувам. Проблемът не е, че се колебая дали е добра рецептата, а че снимките не стават. А без...

Лазаня с телешка кайма и сос бешамел

Тази рецепта чака от доста дълго време да я публикувам. Проблемът не е, че се колебая дали е добра рецептата, а че снимките не стават. А без снимки за къде съм. Колкото и изкушаващо да ви описвам хрупкавата коричка, друго си я да я видите в кадър и да ви потекат лигите. Та при поредния опит снимките най-после са що годе годни за показване и е време да напиша рецептата.




Лазанята ми се струваше също толкова сложна за готвене колкото мусаката, но след десетки на брои готвения до толкова й свикнах, че вече не ми прави впечатление. Все пак имайте предвид, че отнема време. Аз затова най-често я приготвям през почивните дни, когато ми се занимава да се въртя покрай печката и имам време на разположение.

Необходими продукти (количеството е за 5-членно семейство, максимум за 2 дни):

1 пакет кори за лазаня
1 кг кайма (тази в публикацията я правих с телешка кайма и стана много вкусна)
2 глави лук
доматен сок/доматено пюре - 300 г (тук малко на око слагам)
масло
4-5 супени лъжици брашно
около 1 литър прясно мляко
босилек
сол
черен пипер
червен пипер



Приготвяне:

Първо приготвям двата соса - доматен с кайма и бешамел. За доматеният запържвам нарязания на дребно лук, после добавям каймата. Когато е променила цвета си подправям с червен пипер и слагам доматения сос и/или пюрето. Изчаквам да заври, добавям сол и босилек и соса е готов.

Сос бешамел приготвям като запържвам брашното в загрятото масло и започвам да доливам прясното млякото като непрекъснато бъркам на слаб огън. Разбира се, не винаги ми се получава гладка смес, затова си помагам с бъркалката за яйца. Добре е соса да е по-рядък, за да може по-лесно да се разнася по корите и да не прави лазанята много тестяна. Преди да сваля от котлона добавям сол и черен пипер.



В тавата слагам малко олио на дъното, сипвам от доматения сос с кайма и нареждам корите за лазаня. Не ги обработвам предварително по никакъв начин. В доста рецепти съм чела че се потапят във вряща вода преди да се сложат, но не съм го пробвала и това че ги слагам твърди не се отразява на крайния резултат. Върху корите сипвам сос бешамел и после доматен сос с кайма и така редувам докато ми свършат продуктите. Завършва с червения сос. По желание малко преди да е готова лазанята може да се посипе с настърган кашкавал.

Надявам се да се престрашите да пробвате рецептата. Да ви е сладко!

0 коментара: