Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Мисля да ви изкуша с един елегантен и нежен десерт - френски сладкиш с круши. Имах налични круши и търсех рецепта, която да ме заплени сам...

Френски сладкиш с круши

Мисля да ви изкуша с един елегантен и нежен десерт - френски сладкиш с круши. Имах налични круши и търсех рецепта, която да ме заплени само докато я чета, дори без да гледам снимки. Е тази се справи чудесно с това предизвикателство. Без шантави продукти, без излишни действия и много чакане имаме вкусен краен резултат.  Заглавието не е мое, така е известен този сладкиш в готварските и други форуми. Първоначално реших, че е кръстен така точно заради изтънчения си външен вид, тънък, мъничък (количеството продукти са за около 6 човека), но все пак луксозен, точно като французойка, която хапва малко парченце от него, за да запази добрата си фигура. Или пък заради съчетанието от масло и круши, което ми звучи като дошло директно от френската кухня. После прочетох, че си има разумно обяснение - първоизточника на рецептата е французин :)

Има вариант и с по-богата и сладка заливка. Аз избрах по-семплият и ви гарантирам, че и така е достатъчно очарователен и изкушаващ и ще бъде ометен до трохичка. Поне при нас така се случи. И не, надали това се дължи на наличието на двама почти тинейджъри закотвени на онлайн обучение и двама възрастни работещи от дома вече трети месец и озверели от домакинстване, особено единия, няма да посочвам кой. Следващия път ще го пробвам и с карамел, но май трябва да направя двойна доза.

Необходими продукти:

3 - 4 добре узрели средно големи круши (и една по-голяма круша също върши работа, смятам че и с ябълки ще се получи добре)
150 грама брашно
100 грама захар
2 яйца
100 мл прясно мляко
3 с.л. олио
1/2 бакпулвер
щипка сол

за заливката:
80 масло
1 яйце
3 с.л захар

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбират със солта и към тях се прибавя захарта. Бие се докато побелеят. Бакпулвера + брашното се добавят към яйцата. Млякото се смесва с олиото и също се присъединяват към сместа.

В намазана тавичка се изсипва половината тесто и се заглажда. Върху него се нарежда почистената и обелена (може и необелена) круша. Покрива се с останалото тесто.

Фурната се загрява на 180 градуса и сладкиша се пече за 30 минути. През това време се приготвя заливката като се разтапя маслото и към него се прибавят разбитото яйце и захарта докато се получи гладка смес. Тази стъпка може да се прави на слаб котлон или извън котлона. Аз предпочетох второто, като също така изчаках и маслото леко да се охлади, за да не се пресече яйцето, което пък е добре да бъде извадено предварително от хладилника.

Извадения след 30 минути печене сладкиш се надупчва на няколко места и се залива малко по малко с получения сироп. Връща се за още 20 минути във фурната.

След като е готов може да се залее с карамелен сос приготвен от 1/2 ч.ч. захар, бучка масло и 1/4 ч.ч. сладкарска сметана, да се поръси с пудра захар или комбинация от двете, а може и да се поднесе само по златиста маслена коричка, тя го прави достатъчно привличащ гладни погледи.

Приятен апетит и споделете като го приготвите :)

0 коментара: