Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Покрай риболовните страсти на половинката откриваме нови места за семейни излети сред природата. Последното ни такова "откритие"...

Разходка до язовир Йовковци

Покрай риболовните страсти на половинката откриваме нови места за семейни излети сред природата. Последното ни такова "откритие" е язовир Йовковци. Въпреки, че ни е близо като разстояние и питейната вода в града идва от него, не бяхме ходили до самия язовир. Преди повече от 10 години бяхме на тийм билдинг в едно от селата покрай него - Яковци, но детето беше малко и така и не се разходихме до голямата вода. Което си е пропуск от наша страна. Затова в началото на лятото се поправихме и два пъти за две седмици си организирахме разходка до там.

Мястото за излет трябваше да отговаря на няколко условия - да не е много далече, да е подходящо за риболов и едновременно с това и пикник, и по препоръка на познат се спряхме на Йовковци. Целта на излета ни по-точно беше едно от селата на брега на язовира - Шилковци. Ако решите да риболовствате в района, проверете къде са разрешените за това места, защото не навсякъде може. Аз риба признавам само, ако е с чиния и с подправки, затова риболовната ми информация се изчерпва в едно изречение. Мъжът ми хвана червеноперки, костур и вездесъщите часовници, макар че му се щеше да закачи някоя щука, но следващия път.

Останахме очаровани от язовира, който е един от най-големите в България. И самият той и околността му впечатляват с красота, спокойствие, тишина, чист въздух. Конкретно на мястото, където бяхме ние не беше пренаселено, хора имаше, но най-вече рибари по един-двама тук-там. С кола може да се стигне почти до водата, съвсем малко черен път е, като цяло е добре проходимо. Даже имаше 2 каравани паркирани на метри от водата, направо мечтана почивка.

Ние се разположихме също почти до водата, под шарената сянка на върбите. Имаше дънери за сядане и оградено с камъни място за огън. Брегът беше сравнително чист. Не само от наноси от реката, но и от отпадъци от посетителите, което няма как да не направи впечатление предвид мръсотията в градски и извънградски условия. Дървета обаче имаше достатъчно и за огън и за катерене и най-вече за сянка. Има също и високи треви, малко кърлежи и други насекоми населяващи подобни места. Кучето и децата изразходваха излишна енергия с бягане, мъжете ловяха риба, аз се зарових в книгата си, а всички приготвихме после храна. Валя ни и лек дъждец, но не беше достатъчен да ни изгони или да намали ентусиазма на рибарите и на плаващите с лодка, т.е. на 80% от нас. Интересна "забележителност" открихме близо до нас - останки от външна тоалетна, която си мисля, че е от някое от махалите, които са изселили и разрушили, за да го има Йовковци. Едно от селата е носело същото име, затова и язовира се казва така.

Мястото и активностите толкова ни хареса, че се върнахме на следващата седмица пак там. Беше валяло няколко дни и водата се беше вдигнала значително. Брегът не беше толкова гостоприемен, но все пак имаше достатъчно място да си разпънем бивака и да си направим пикник. Риба не се и опитахме да ловим, предимство този път имаше плаването с лодка, че пасажерите бяха повече, а тя побира само двама и трябваха няколко курса, за да се разходят всички. Оставям и малко снимки за илюстрация на написаното.

Ако сте решили да посетите района, в селцата покрай Йовковци има множество къщи за гости и ако планувате да останете по-дълго там, може да си изберете някоя от тях. Повечето предлагат басейни и прекрасни гледки към планината и язовира. Но дори да предпочетете еднодневна обиколка, пак ще напълните очи с прелести. В близост, на около 5 км се намира град Елена, където също може да се разходите, има забележителности в града и покрай него, някои от които сме запланували за следващ семеен излет.

0 коментара: