Охлюви по бургундски

Рецептата е класическа и е френска, то си е ясно, но ние малко сме я побългарили, да е по-лесна за приготвяне. Досега не бях яла охлюви и това беше първата рецепта, която опитах. И разбира се им станах почитателка. Проблемът е, че не мога да ги приготвям, но Георги се справи майсторски. На мен ми дай всекидневните манджи, докато за по-изпипаните ястия, той е човека.

Малко пипкаво се приготвя. На нас ни трябваха 3 дена 🙂 След един дъжд излязохме на разходка и си събрахме охлюви. Пламен участваше с голямо удоволствие и всеки охлюв, който вземеш за него беше голям. След това оставихме охлювите два дена в една кофа, за да се изчистят и ги проветрявахме редовно през това време. След това се измиват хубаво и се слагат за 10 минути във вряща вода.

След това се изважда всеки един охлюв и се почиства. Слагат се изчистените охлюви в подсолена вода и се варят час, час и половина. Колкото повече, толкова по-добре, стават по-крехки.

Прави се хомогенна смес от 250 г масло, 5-6 скилидки чесън, лук, магданоз, сол и черен пипер. Чесънът, лука и магданоза се нарязват на ситно и се смесват с маслото и подправките. Според оригиналната рецепта, във всяка черупка се слага по един охлюв и после се запечатва с тази смес. Пече се в загрята на 200° фурна около 5-10 минути, докато маслото започне да кипи. Ние за по-мързеливо сложихме охлювите директно в една тавичка и ги покрихме със сместа, като пак пекохме същото време.

Ароматът на охлюви с чесън и масло е невероятен, а вкусът на хляб натопен в соса може да те нахрани по-добре от всяко месо. Всеки път, когато имам удоволствието да ям охлюви, приготвени по тази рецепта си казвам, че французите си знаят работата и добре, че са достигнали тези рецепти и до нас. В България има още моменти, когато се смята, че охлювите са храна на по-бедните не са много предпочитани. Хапвали сме и панирани охлюви, които също стават много крехки и вкусни.

Според рецептата с охлювите е подходящо да се сервира бяло вино, но ние си ги хапвахме с бира. Наздраве и добър апетит!