Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Дойдоха почивните дни. Покрай домашните задължения гледам да намеря време и за разкрасяване. Днес правих тиквеник и реших да ползвам тиквата...

Ден за разкрасяване с ... тиква

Дойдоха почивните дни. Покрай домашните задължения гледам да намеря време и за разкрасяване. Днес правих тиквеник и реших да ползвам тиквата и за няколко маски. Със сигурност няма особена полза от да кажем 5 маски една след друга, трябва постоянство, но аз се "жертвах" в името на науката и на красотата :)

Първото, което пробвах е и най-лесния начин да използвате тиквата за разкрасяване. Докато я стържех, отделих няколко парченца, с които натрих лицето си, като предварително го почистих добре. Моята не пускаше много сок и се наложи да натискам по-силно. Частта от към семките е по-добра в този случай, защото е по-мека. Ако сте упорити може кожата ви да придобие леко жълт оттенък, но това се измива после. Веднага се усеща стягане на кожата. Тази процедура се препоръчва за стягане на порите и при акне.

Друг вариант е да се настърже на дребно тиква и да се използват отделно сока и получената кашица. Аз използвах директно кашицата. Така определено по-добре се усеща действието на тиквата. Трудно се нанася, защото пада, по-удобно е да се сложи върху марля, която се поставя на лицето, но нямах време за това. Леко ми щипеше в началото, но после спря и се стегна кожата. Станах доста по-оранжева, но след измиване кожата ми изглеждаше добре и на пипане е мека. Хубаво е да се прави поне 3 пъти седмично, за по-голям ефект. Тонизира лицето и е много добра за мазна и смесена кожа.

Със сурова тиква може да си направите и следните маски:

Маска с яйца и тиква

1/2 ч.ч. сурова тиква се смачква до получаване на каша, добавят се 2 яйца и в зависимост от кожата на лицето 2 ч.л. бадемово мляко (за суха или комбинирана кожа), 1 ч. л. мед (за суха кожа) или 2 ч. л. ябълков оцет или сок от боровинка (ако кожата ви е мазна). Смесва се добре и се нанася на лицето. Измива се след 15 минути и се нанася хидратиращ крем.

Маска с ябълки и мед

Обелете парче сурова тиква и я нарежете на малки парчета. Добавете обелена и нарязана ябълка и ги пасирайте. Добавете една чаена лъжичка мед и разбъркайте добре. Намажете кожата на врата и шията и оставете маската да подейства 15-20 минути, след което изплакнете.

След това си сварих малко количество тиква. Определено с нея се действа по-лесно и там са възможни различни комбинации. Нужно ви е съвсем малко количество сварена тиква, но ако е повече, остатъка може да се ползва за ръцете и тялото. А комбинацията с мед спокойно може и да се похапне :) Аз пробвах тези две маски:

Подхранваща маска с тиква и жълтък

1 с. л. сварена и намачкана тиква се смесва с 1 жълтък и 2/3 чаша прясно мляко. Нанася се по лицето и шията. След половин час се измива с хладка вода.

Маска с тиква и мед

2 с.л. сварена тиква се смесва с ½ лъжица мед, ½ лъжица прясно мляко и ¼ лъжица канела на прах. Оставете на лицето докато изсъхне и после изплакнете.

От прочетеното в интернет разбрах, че маските с тиква успешно се ползват и за коса, а дори и за крака. Маска от тиквени семки се използва при лунички и пигментни петна или просто за свежест на лицето.

Междувременно тиквеника е готов и лицето ми също получи голяма доза витамини. Надявам се да съм ви била полезна.

0 коментара: