Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Свободен превод по картинка - 58% тъмен шоколад с портокал. Донесе ми го приятелка от Дания и затова няма разяснения на английски, какво ост...

XOKO Økologisk mørk sjokolade med appelsin


Свободен превод по картинка - 58% тъмен шоколад с портокал. Донесе ми го приятелка от Дания и затова няма разяснения на английски, какво остава пък за български. Нямам си идея дали XOKO е марка или серия шоколади на някоя марка, не става ясно и от опаковката, ако някой има информация, моля да ми сподели. Езикът обаче не е пречка да се сближим с този задграничен приятел.



От красивата, но семпла опаковка в кафяво, бяло и златисто оранжево разбирам, че шоколадът е екологичен, в съдържанието е изброено кои от съставките му са от екологично производство. Освен това има логото на организацията Fairtrade, която подкрепя земеделци и работници от по-бедни страни да получават справедливо заплащане и продуктите им да достигат до повече купувачи. Не знам колко точно е цената му, подарък ми е, до колкото разбрах не е обложен с данъци и затова предполагам, че струва разумна сума. Тегло 100 g.



В златният станиол има 10 парченца, всяко с щампа на какаов плод, като се редуват цял и разполовен, на които му се виждат семенцата. От обратната страна на шоколада са видими парченцата портокал. Заради тях не се начупва равномерно, но пък ясно се чува "пук" и даже "щрак", а при хапване не се топи, а хрупка. На цвят шоколадът не е много тъмен и не горчи, макар че съдържанието на какао е минимум 58%.



Портокаловите парченца са сладко-кисели, до колкото разбрах има добавен и концентриран ябълков сок, а също и оризово брашно, чиято роля не знам каква е. Много добре се съчетава несладкия хрупкав шоколад с леко киселите меки и малко захаросани портокалчета, при тази комбинация е трудно да се сбърка и шоколадът на XOKO е поредното доказателство за това.



Послевкусът е съвсем слабо доловимо киселеещ, но приятно без да дразни. Има лека горчивина точно преди да преглътна шоколада, когато вече е омекнал и се е разтопил. Чудесно допълнение е към снега навън (макар снимките ми да са правени преди още да има сняг), топлата камина и неделния следобед. Вие с какъв шоколад подслаждате почивните си дни?

0 коментара: