Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Знаейки за тоталната ми пристрастеност към книгите и базирайки се на това колко ни хареса и на двете "Аз преди теб" и книгата и фи...

Джоджо Мойс - 'След теб'

Знаейки за тоталната ми пристрастеност към книгите и базирайки се на това колко ни хареса и на двете "Аз преди теб" и книгата и филма, приятелка ми подари "След теб". Както пише на корицата, дългоочакваното продължение зарадва почитателите на Джоджо Мойс и отново ги срещна със страхотния образ на Лу. Предполагам всички както и аз спрягаха възможните варианти как е продължил живота й след като нейната приказка приключи със загубата на Уил.

И докато първата книга прочетох на един дъх, с тази не ми спореше толкова и четенето ми вървеше трудно. Да героинята си беше все същата забавна, различна и непридвидима, но това вече не беше филма/приказката, а реалния живот. И наистина докато любовта й с Уил мяза повече на розов любовен роман, тук нещата са си много по-реални, дори и новата любов, която среща не е толкова захаросана, идеална и нереална. Тази история е много по-истинска, по-близка до нас, защото може да се случи на всяка жена. Докато онази другата, за нея всяка мечтае, макар и с по-различен завършек, но малцина са тия, които са я имали.

По средата на книгата не бях сигурна харесва ли ми "След теб". Не можеше да ме завладее и да ме кара да разгръщам с нетърпение страниците. След края й ми се струва, че ми допадна, но определено не очаквах такова нормално продължение, разнообразено с по-зрелия образ на Луиза и неочаквания наследник на Уил. Сякаш тук стилът на авторката е различен, не толкова завладяващ и грабващ те, а по-лежерен, ежедневен, нормален. Няма ги спиращите дъха моменти, при мен нямаше и сълзи, които ме съпровождаха при четенето на "Аз преди теб".

Мисля, че историята на Луиза и Уил трябваше да си остане такава, каквато я видяхме в първата книга. Нямаше нужда от продължение, от допълнителни герои, от нови заплетени отношения и развръзки. Тя си беше достатъчно красива и тъжна и без това. Най-важното от книгата - животът продължава каквото и да стане и винаги има "след". "След теб" завършва отново с пътуване, малко наподобяващо бягство, но този път то е по-положително и носи в себе си обещания за бъдещо щастие. Мисля, че това ще е последната книга за Лу, защото ако има следваща образът и вече съвсем ще избяга от първоначалното очарование. Не очаквам по втората книга да се снима и филм, макар че бих искала да видя някои от героите представени от актьори, но тук магията липсва, а точно тя направи "Аз преди теб" и филма и книга толкова популярни.

3 коментара:

  1. Напротив, имахме нужда от това продължение. Имахме нужда да разберем как е преодоляла болката, изобщо дали я е преодоляла. Какво се случва след това...тази любов бе упостошаваща, заслужавахме да знаем какво се случва след това с Лу. Изгубена, самотна и обичаща, дори когато вече Уил не е до нея...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара, както споделих в публикацията за мен първата книга беше по-грабваща, образите на Лу и Уил също и затова нямах нужда от продължение, което е стандартно и предвидимо.

      Изтриване
    2. Съгласна съм, краят на първата книга беше някак пълен, въпреки смъртта на Уил.

      Изтриване