Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

В социалните мрежи се похвалих, че имахме късмет да намерим доволно количество сярна гъба и голяма част от нея беше млада, т.е. мекичка и го...

Рецепти за приготвяне на сярна гъба

В социалните мрежи се похвалих, че имахме късмет да намерим доволно количество сярна гъба и голяма част от нея беше млада, т.е. мекичка и годна за употреба. Буквално за ден тя остарява и става твърда и не е изобщо приятна за ядене. Вмъквам малко информация за гъбата, преди да споделя как си я сготвихме ние:

Laetiporus sulphureus, у нас я наричат най-често Сярна гъба (заради жълтия цвят, няма сяра в нея, ама много красиво жълто е, няколко нюанса, като рохък жълтък на яйце). Ние я знаем и като Върбовка, защото логично расте в доста от случаите върху върби. По света е позната й като Chicken of the woods, защото казват, че приготвена по подходящ начин е неразличима от бяло пилешко месо. Гъбата е ядлива, но някои хора могат да получат алергична реакция от нея.

Панирана сярна гъба

Това е първата рецепта, която пробвахме и ни се получи толкова добре, че по-голяма част от гъбата приготвихме и консумирахме по този начин.

Гъбите се почистват от клончета, буболечки и други замърсявания, но без да се мият. Като цяло тази гъба е доста чиста и няма червеи. Нарязва се на парчета и се вари за 30 минути - 1 час (в зависимост от количеството) в подсолена вода. Отцеждат се от водата, потапят се в разбито яйце и брашно и се пържат в горещо олио.

Пробвахме и варианта само да задушим варената вече гъба в масло на тиган, но не се оказа толкова вкусна.

Салата с кисело мляко и сярна гъба

При първи прочит тази рецепта ми звучеше странно, но се оказа, че продуктите доста добре се съчетават и крайният резултат е вкусна и различна салата.

Продукти: 400 г сярна гъба, 2 с.л. цедено кисело мляко (аз смесих кисело мляко и майонеза, мисля, че ще стане и с заквасена сметана), 2 стръка зелен лук, 3 сварени картофа, копър, зехтин, лимонов сок, черен пипер, сол, маслини

Приготвяне: С гъбата се процедира по същия начин като горната рецепта - почиства се, нарязва се на парченца и се сварява в подсолена вода. Картофите, зеления лук и копъра се нарязват, към тях се добавя сярната гъба и се смесват с цеденото кисело мляко. Подправят се салатата и най-накрая се добавят маслините.

Ще се радвам, ако опитате рецептите да споделите впечатления и ако знаете друг начин за приготвяне на тази интересна гъба, да ми напишете.

Ако съм ви била полезна и харесвате съдържанието, което публикувам, помогнете ми да стигне до повече хора - коментирайте, споделяйте, последвайте ме: facebook/instagram

0 коментара: