Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Една от първите публикации в блога, а също и от най-четените, е за кокосовото масло на Икаров. В зората на блогването ми, незапозната с пред...

Кокосово масло от главата до петите


Една от първите публикации в блога, а също и от най-четените, е за кокосовото масло на Икаров. В зората на блогването ми, незапозната с предлагането на пазара, посегнах първо към него и си мислех, че съм открила чудесен продукт. Поглеждайки назад сега си давам сметка колко малко съм знаела тогава, не че сега съм препълнена със знания, но да кажем, че съм чела и със сигурност пробвала повече продукти и мога да направя по-умен избор.

Чистосърдечно мога да кажа, че кокосовото масло, което ползвам в момента, е наистина страхотно и със сигурност след няколко години като се върна към тази публикация няма да се отметна от думите си. Поръчах си го преди доста време, взех 1 кг и макар да го ползвам често, все още имам една голяма буца от него. Да маслото пристига под формата на бели на цвят бучки, които ми приличат на разчупен айсберг, само дето не са студени, а мазни. Това количество ми излезе 27 лв. с доставката от ebay (правихме групова поръчка) и както казах го ползвам дълго време, така че цената му е супер.



На стайна температура кокосовото масло се разтапя и става прозрачно, затова съхранявам остатъка, който не ползвам в хладилник. Другото е в стъклено бурканче, за да се запазят по-добре свойствата му и невероятния аромат на кокос. Да кокосовото масло мирише на кокос и според мен така трябва да ухае, без каквито и да било добавки, а ако няма аромат, значи не е чисто кокосово масло.


Да си дойдем на думата и да разкажа за какво го ползвам. Както си личи от заглавието на публикацията - влиза ми в употреба за цялото тяло, че понякога и вътрешно. Незнайно защо още не съм го включила в готвенето, но и това ще стане. Като цяло не го смесвам с други продукти, а го употребявам чисто с малко изключения.



Да започнем от главата - правя си маска на косата или нанасям съвсем малко количество от него на вече измита коса, само на връхчетата. Редовно влиза в ролята на крем за лице, а най-често на лосион за тяло и после дълго време мириша на лято, плаж, коктейли и кокос :) Кокосовото масло действа овлажняващо, попива бързо, но все пак гледам да го втрия добре в кожата, за да не остава мазна. Добро е и вместо балсам за устни или крем за ръце, изобщо няма част от тялото, където да не може да се приложи. В последно време дори влиза в ролята на масло за масаж, защото ми привършиха другите масла.

Околоочен крем, паста за зъби, масло за жабурене, крем против стрии, крем за крака, крем за след слънце, крем за лакти и пети (макар че там си трябва нещо по-мазничко) - всички тези продукти успешно могат да бъдат заменени от кокосовото масло и аз лично съм го пробвала в тези ситуации, макар за стриите да е малко късно вече, защото са отдавна.



Смесено със сода става на чудесна паста за зъби, другия вариант е да се комбинира с куркума и в двата случая съм доволна от действието му и мисля, че успешно конкурира коя да е паста. Жабуренето с кокосово масло е много полезно, но не е моето нещо, най-вече защото ми омръзва да го прехвърлям толкова време из устата си. Спомага за устната хигиена и да се поддържат зъбите бели, така че ако може да издържите 2-3 минути да правите това, задължително пробвайте. Аз ще се придържам към похапването му от време на време и към миенето на зъби с него :)

Много, много ми е любимо това масло - хем е мултифункционално, хем е приятно за ползване, мирисане и похапване. Мисля, че задължително трябва да присъства във всяка къща, разбира се да се съхранява правилно, а приложение може да му се намери винаги. Ако вие сте му намерили друго приложение, моля споделете. Ще се радвам и на изпитани готварски рецепти с кокосово масло.

0 коментара: