Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Както всяка година и тази черешата беше отрупана с плод. За жалост обаче плодовете се развалят в рамките на 4-5 дена, най-вече защото не я...

Замразяване на череши

Както всяка година и тази черешата беше отрупана с плод. За жалост обаче плодовете се развалят в рамките на 4-5 дена, най-вече защото не я пръскаме с нищо и черешите бързо гният или биват изяждани от червейчета. След като няколко дена подред ядохме до пръсване червени плодове, всеки ден имаше и сладкиши, а компоти не ми се правеха, реших да си замразя известно количество за зимата.


След ровене в интернет попаднах на няколко предложения - цели череши, без костилки, със захар, някакво специално бързо замразяване и не знам си още какво. Реших да пробвам нещо средно и да го опиша в блога, пък може да е от полза на някого.



Първо избрах плодове, които не са наранени, нямат дупчици, твърди са и добре узрели. Измих ги хубаво под течаща вода, като внимавах да не ги стискам много, а след това ги оставих да изсъхнат пак хубаво върху кърпа. Върху кухненска хартия щеше да е по-добре мисля, но не разполагам с такава. На първата партида череши извадих костилките с помощта на безопасна игла, като по този начин плодовете остават горе-долу цели. За съжаление са доста нестабилни и при поставянето им в подноса, в които ще се замразяват повечето се катурваха и доста от сока им изтичаше. Хубаво е да се действа бързо с ваденето и поставянето във фризера след това, защото като седят на въздух, изтърбушените череши започват да покафеняват.


Наредени в поднос или в каквито намеря съдинки (както се вижда на снимката), поставих черешите в чекмеджето на фризера. Хладилникът ни има функция за супер замразяване и след около 3 часа бяха готови. Прехвърлих ги в кутия и отново прибрах на студено.

Вторият ден една приятелка ми прати линк към статия на английски, където беше показано как се замразяват на половинки. Моите череши бяха дребни и не толкова идеални като показаните, но все пак реших да пробвам и този начин. Оказа се по-лесно от ваденето на костилки с безопасна игла, затова и втората партида ги замразих разрязани на половинки. Така не се и преобръщат, което запазва сока им.



На зима ще видим до колко са успели да запазят вкусовите си качества, но няма да ги чакам да се размразяват, а ще ги слагам направо така в сладкишите. Надявам се публикацията да ви е била полезна, споделете ако вие замразявате плодове по различен начин.

0 коментара: