Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Една от любимите ми храни през лятото е царевица. Тя може да се яде и през зимата, ако се замрази и после свари, но друго си е в горещото...

Печена млечна царевица на жарава/грил/скара/барбекю


Една от любимите ми храни през лятото е царевица. Тя може да се яде и през зимата, ако се замрази и после свари, но друго си е в горещото да ти замирише на сладките жълти зърна, толкова вкусни само с малко сол и масло. До преди 2-3 години за мен царевицата можеше да се приготвя само варена. При едно пътуване до Америка опитах царевица на скара полята с някакъв техен си сос - сладък и солен едновременно и останах очарована. Все още го търся този вкус.

Първата ни проба да опечем царевица, беше на барбекю, но понеже са минали няколко години от тогава, нямам спомени какъв точно начин сме използвали за печенето й. От снимките ми изглежда прекалено препечена, предполагам че е била варена и после само сме я запекли или директно сме я пекли, но без листата. Децата не я харесаха тогава и предпочетоха да си хрупат варените мамули.



Тези дни решихме да си направим пикник и на мен случайно ми попадна рецепта за печена на скара царевица, която изглеждаше ужасно апетитно. Купих си десетина кочана, но рецептата я запилях някъде и понеже нямах време да търся нова и да се подготвям за нея, избрах най-мързеливата - директното печене на жарава заедно с листата.



Та общо взето това е рецептата - маха се косата на царевицата, защото бързо се запалват, не че и листата като поизсъхнаха не се подпалиха и те. Но аз я държах повече както се вижда по обгорелите й краища, за да съм сигурна, че се е опекла. След изваждането от огъня, царевицата се почиства от листата, намазва се с краве масло и се посолява. Страхотно сочна, мекичка, сладка и вкусна се оказа, получи одобрението на цялото семейство. По същия начин може да се приготви и на скара, грил или барбекю и след това да се подправи по желание, например в маслото могат да се добавят различни подправки, четох някъде дори и за чесън и това ще е следващия ми експеримент.



Вие обичате ли царевица и как я приготвяте?

1 коментар: