Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Щом е с шоколад, прави се бързо и лесно и е неустоимо вкусно, веднага намира място в тефтера с любими рецепти на семейството. Последният път...

Напукани шоколадови сладки


Щом е с шоколад, прави се бързо и лесно и е неустоимо вкусно, веднага намира място в тефтера с любими рецепти на семейството. Последният път даже децата ги направиха със съвсем малко помощ от моя страна, най-вече при печенето и при яденето. В нета има доста рецепти, тази си я харесах от Вкуснотека, като внесох съвсем леки промени и използвах чашки/лъжички за мерене, вместо точни грамажи.



Необходими продукти:

175 г натурален шоколад
60 г масло
1 1/2 ч.ч. брашно (в оригиналната рецепта е около 1 чаша брашно и останалото смлени орехи)
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия (аз ползвам ванилена захар)
щипка сол
2 яйца
около 1 ч.ч. кристална захар
пудра захар за овалване



Приготвяне:

На водна баня се разтопяват начупения на парченца шоколад + маслото. Следващият път смятам да ги направя с половината количество кокосово масло и половината краве, да видим какво ще се получи.

Докато шоколадовата смес се охлажда, се разбиват яйцата със захарта. Към тях се прибавя изстиналата комбинация от масло и шоколад. В брашното се добавят солта, бакпулвера и ванилията и се изсипват при останалата смес. Става доста гъсто, на края вече ми е трудно да го разбърквам с лъжицата, но точно това е целта, да стане като пластелин (според децата).

Съдът, в който е тестото се покрива с фолио и се оставя за 1 час в хладилника да стегне. Когато го извадите, включете фурната на 180 градуса, докато оформите топчетата, тя ще е загряла. В малко по-голяма купичка се сипва пудрата захар (тази последната, която ползвах е ужасна, не залепва добре по топчетата и не успях да им докарам хубава визия). Оформят се топчета с големина на Топчовците от Kaufland :) и се овалват в пудрата захар.



В тавата се постила хартия за печене и в нея се нареждат готовите шоколадови топчета, на достатъчно разстояние едно от друго, защото се разливат при печене. Пекът се точно 13 минути, пробвано е няколко пъти и наистина това е идеалното време, за да останат меки отвътре.

От количеството по-горе при мен излизат около 60 броя шоколадови напукани сладки - 3 тави по 20 броя. Могат да се съхраняват в затворена кутия, за да не изсъхват допълнително и да се хапват поне седмица, при нас обаче се изяждат за ден и половина и при желание от страна на майсторите готвачи правенето се повтаря пак.

0 коментара: