Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Тривиална публикация, защото кой не знае как се готви яхния от леща или боб. Това е като таратора, всеки го може. Обаче след като обяснявах ...

Рецепта за леща яхния/боб яхния

Тривиална публикация, защото кой не знае как се готви яхния от леща или боб. Това е като таратора, всеки го може. Обаче след като обяснявах и диктувах рецептата по телефона, реших да я запиша и тук, да я има за поколенията. Инстаграмабъл снимка нямам, макар че сигурно има някой, който прави супер снимки дори на такива храни, но не и аз. Затова слагам някаква случайно снимана от детето при това украсена със саламчета, хляб и може би кашкавал :)

Двете варива ги готвя по един и същи начин, в началото на готварската ми "кариера" като майка май имаше разлики, но впоследствие за по-лесно съм ги уеднаквила. Само подправката е различна.

Моят начин:

Мярка колко точно продукти трябват нямам, готвя по усет и на око, но това са рецепти, които винаги се получават. Не накисвам лещата/боба, защото обикновено в последния момент решавам, че ще готвя точно това. Почиствам зрънцата и ги измивам хубаво след което ги слагам да се варят. Не добавям нищо във водата. Когато заври, я изливам и наливам наново студена. Изчаквам пак да заври, пак изливам и наливам нова. В третата вода вече слагам и нарязаните зеленчуци - лук, морков, понякога и чушка и добавям и олио.

След което зарязвам тенджерата на котлона да ври на слаб огън и забравям за нея. За това най-подходящи при мен за готвене на леща или боб яхния са почивните дни, защото тогава може да си ври колкото иска, а аз да си върша друга работа. От време на време проверявам да не е свършила водата и ако се налага доливам нова. По някое време, да кажем като е почнало всичко да омеква, добавям настърган домат или консерва домати.

След като лещата/боба уврат, т.е. са мекички на опитване идва ред на запръжката. Да, пържа, защото така по ми харесва вкуса на двете ястия и не се тормозя, че не било много здравословно. В загрято олио запържвам червен пипер на око, внимавам да не прегори, бързо става, след което добавям брашно пак на око. Наливам малко от водата на боба/лещата, за да не е толкова гъсто и след хубаво разбъркване, изсипвам сместта отбратно в тенджерата на яхнията. Подправям със сол, на лещата добавям чубрица, а на боба джоджен. Пак разбърквам и оставям ястието на изключен, но горещ котлон да поври още малко.

Това е цялата рецепта, нищо сложно нали? Приятен апетит!

0 коментара: