Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Здравейте, предупреждавам, че публикацията не е от най-красивите като думи, но смятам, че ще е полезна на много дами и момичета. На моменти ...

Интимна хигиена със SebaMed и пробиотични тампони Ellen

Здравейте, предупреждавам, че публикацията не е от най-красивите като думи, но смятам, че ще е полезна на много дами и момичета. На моменти имам чувството, че говоря като Кобилкина, но не чак толкова грубо :)

Смятам да навляза в един интимен проблем, от който страдат голям процент от жените и се опитват да го лекуват с какво ли не. Става въпрос за влагалищните инфекции, които най-често се проявяват с появата на неприятно миришещо течение (много често наричано просто бяло течение, макар че не винаги течението е признак на проблем), сърбеж, зачервяване и парене при уриниране. Инфекциите могат да се причинят от гъбички или бактерии, а причините да се получат са много като се започне от лоша хигиена, мине се през намален имунитет и се стигне до прием на антибиотици и неподходящи средства за измиване. Всичко това разрушава нормалната вагинална флора, т.е. намалява броя на млечнокиселите бактерии грижещи се за здравословната среда на влагалището.


И ако съм почнала да ви звуча като учител по биология, това е защото искам да обясня по-добре какъв точно е проблема и какво решение съм намерила аз. Публикацията я зачислявам към козметичните, защото става въпрос и за интимния гел на SebaMed, който ползвам от известно време. При мен проблемът започна с неприятно течение и сърбеж. Така и не разбрах каква е причината за появата им. Наложи се да посетя гинеколог, за да ми се направи изследване и назначи правилното лечение. В това време като по поръчка попаднах на няколко статии за пробиотичните тампони Ellen, които можеха да ми помогнат в борбата и реших да ги изпробвам.


Оказа се, че за да ги ползвам е необходимо първо да се излекувам напълно и след това Ellen щяха да ми помогнат да запазя здравословната среда във влагалището. В допълнение към тях ползвам гела на SebaMed, от който съм много доволна. Много нежен, със съвсем лека миризма, ненатрапчива и приятна, а най-важното е, че и действа добре, не изсушава кожата въпреки наличието на SLS. Специфичното при него е нивото на pH, което е 3.8. Мисля, че не съм срещала друг продукт с такова pH, повечето са с 5.5, но това е идеално за мен. Дори на упътването пише, че е особено подходящ за използване по време на менструалния цикъл, но аз го ползвам по всяко време. Икономичен е, 200 ml са на цена 15 лв., но според мен си заслужава и задължително ще си го купя пак.


Както писах след като успях да се отърва от неприятното течение и сърбежа, започнах да ползвам пробиотичните тампони Ellen. Това не е първия път, когато имам подобен проблем и преди съм се лекувала и след време нещата отново се повтарят. Сега се надявам с помощта на тампоните и интимния гел да забравя за инфекциите, но ще видим. На външен вид тампоните са като другите хигиенни материали, но аз от любопитство направих дисекция на един, за да видя дали има нещо тайно вътре в него - е нямаше, поне не видимо. Това, което ги различава от обикновените тампони е наличието на три различни щама млечнокисели бактерии. Ellen е медицинско изделие, което се прилага вътрешно и трябва да се спазват някои правила при употребата му.

Дори да сте изкушени да го ползвате по всяко време, за да се излекувате по-бързо, Ellen могат да се ползват само по време на менструалния цикъл. Под действие на менструалната течност бактериите вътре в тампона се освобождават и попадат във влагалището, където вече вършат полезната си дейност. Ако няма какво да ги събуди от сън, те няма как да са полезни. За да се усети ефекта от пробиотичните тампони е необходимо те да бъдат използвани най-малко по време на три последователни менструални цикъла, поне 3 последователни дни по време на цикъл и най-малко 3 тампона за всеки от тези дни. Важно е да се знае, че са необходими поне 90 минути, за да се освободят пробиотичните бактерии и да достигнат вагиналната лигавица.


Та накрая да кажа, че аз ползвам тампоните от 3 месеца и ефекта при мен се усети още след втория цикъл. Няма течение, няма неприятно усещане, няма сърбеж и т.н. Ellen могат да се ползват и профилактичното без да имате проблеми, т.е. спокойно могат да заменят обикновените тампони. Забравих да кажа, че кенчето, в което се намират е супер сладко. Аз ползвам мини размера, 14 броя са в кутийка, а цената е около 18 лв., но също като при интимния гел на SebaMed според мен си заслужава и без това до сега съм давала много по-големи суми за лекарства.

* Тампоните Ellen са ми предоставени за проба и ревю от PR, но мнението ми за тях е лично мое и за него не ми е заплатено. Интимният гел на SebaMed е закупен със собствени средства.

9 коментара:

  1. Ух, зачекна една доста ужасна и за мен тема... Вече не знам колко пъти имам повтарящи се епизоди и съвсем не знам от какво! Да се разкрещя "ПИСНА МИ!" малко ще е... :( Загледах ги тези тампони, но понеже гледам да не ползвам много, се въздържах. Нооо, ще видим, всяко нещо си заслужава да се проба, ако има резултат, така че мерси за ревюто!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели и аз не съм от големите привърженички на тампоните (не че дамските превръзки са ми любими, да не говорим за менструалните чашки, които пък са ми супер странни) и ако мога ги избягвам, но гледам на тези точно като на лекарство и ги изтърпявам в името на здравето си.

      Изтриване
  2. Не съм имала подобен проблем от доста години,но ми станаха интересни тези тампони. Нося постоянно тампони,защото са ми удобни и се чувствам по сигурна. Какъв точно е състава им,може ли някъде да се види,Краси?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси за въпроса, Гали, пропуснала съм го състава. Сърцевината на тампоните е произведена от 100% вискоза, конецът е 100% памук, повърхнстния нетъкан слой 100% полипропилен. Безопасни за околната среда, избелени без употребата на хлор.

      Lacto Naturel® (LN®) съдържа патентовани пробиотични щамове на Lactobacillus: L. gasseri LN40, L. fermentum LN99 и L. rhamnosus LN113

      Изтриване
  3. Благодаря ти,а навсякъде ли се предлагат в търговската мрежа или в аптеките?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че за сега са само в аптеките, а могат и онлайн да се купят.

      Изтриване
  4. Аз също избягвам тампони, защото са ми забранени от гинеколога. По негови думи те задържат много бактерии в себе си и предизвикват инфекции. Допълнително когато съм си позволявала да сложа, веднага след 20 минути започва да ме боли корема.Най-доброто средство според него за изкарване на менструалния цикъл са превръзките. Тези доколкото прочетох са с различна лечебна цел, така че не би трябвало да опасни като обикновените.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При мен няма подобен дискомфорт при ползването на Ellen, избягвам по принцип тампони, защото все имам чувството че пропускат. Както писах тези трябва да стоят поне 90 минути, за да има полза от тях. До колкото знам много гинеколози също за запознати с предимствата на Ellen и ги препоръчват на пациентките си, но все пак лекар най-добре ще прецени дали може да ги ползваш. Четох, че при нераждали жени се среща този проблем с болките в корема при ползване на тампони.

      Изтриване
  5. Миналото лято моята АГ ми препоръча такива тампони за море или басейн по време на бременността. Тогава не ги взех, защото нямах никакво намерение да се кисна във вода (обожавам лежането на плажа, докато къпането не ме влече), но условието с цикъла ме изненада..

    Впрочем при предишни епизоди с подобни проблеми пак АГ ми каза (и после неволно потвърдих от опит), че ароматизираните еднодневни превръзки са чест причинител. Оттогава не ползвам, или избирам много внимателно, и повече не ми се е случвало.

    ОтговорИзтриване