Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Тази година, предполагам както при повечето хора, плановете ни за лятото бяха от вида "ще отидем на почивка, но не знаем кога, къде и...

Лято 2020 - почивка във вилно селище Sirena Holiday Park

Тази година, предполагам както при повечето хора, плановете ни за лятото бяха от вида "ще отидем на почивка, но не знаем кога, къде и как". Искаше ни се да прескочим до Гърция, дори извадихме паспорти на децата, но с постоянно сменящите се изисквания за минаване на границата това остана за следващата година. Мислехме през август да отидем за един уикенд до морето и в началото на септември пак, по някое време обмисляхме даже и въобще да пропуснем почивката, но децата с такова нетърпение си искаха морето, а и ние имахме нужда да излезем за по-дълго от вкъщи и да се откъснем от компютрите, т.е. от работата, че варианта "без море" отпадна.

Изборът на място се усложняваше леко от факта, че кученцето ни вече живее с нас и ще ни придружи и на почивката. Не се бяхме разтърсили сериозно какво се предлага по морето за хора с домашни любимци, докато съдбата не се намеси под формата на приятелка и линк към фейсбук страница на бунгала до река Камчия. Мястото по описание ни допадна, защото беше съчетание от море, река, гора. Най-голямото предимство - разрешаваха престоя с домашни любимци. На снимките изглеждаше прилично, имаше положителни отзиви, решихме това ще е и тъй като за юли нямаха свободни места, ваканцията щеше да е от 1-ви август, за 3 нощувки. Платихме предварително половината от цената (да живее Revolut, с който превеждането на пари става за секунди). За кучето щяхме да доплатим на място - цената е 5 лв. на нощувка за него.

Въпреки притесненията ми пътуването до морето не го усетихме. Кучето спеше, децата големи и те спаха или блееха безцелно, даже не огладняха много и се задоволиха с бисквити. Пробвахме да направим пауза на една бензиностанция, но съчетанието от почивен ден и началото на месец август беше изсипало 3-4 автобуса туристи и десетки коли пътуващи към жадуваната ваканция и навалицата и опашките бързо ни отказаха да търсим точно там малко спокойствие. Нямахме проблем и с преминаването през Варна, имаше движение, но нищо сериозно. Курортен комплекс Камчия, където се намираха и нашите бунгала, е на 20 км от Варна. Има табела къде трябва да се отбиете за него, а още като влезете може да се ориентирате по сините табели за Sirena Holiday Park (Сирена Холидей Парк). Има 2 възможни маршрута и при двата пътят не е от най-добрите, минава се, но по-бавно и с повишено внимание. Посрещнаха ни много мило, мястото изглеждаше приятно, спокойно, тихо. Зеленината и цветята се поливат всекидневно, общите пространства са добре поддържани. Въпреки, че пристигнахме по-рано, около 2 часа преди времето за настаняване, нашето бунгало беше готово за нанасяне. Доплатихме остатъка от сумата за нощувки и отидохме да си оставим багажа.

До всяко бунгало има обособено места за паркиране. За да съм точна, това, в което бяхме отседнали се води вила, не бунгало. На снимките в сайта изглежда по-добре отколкото е в действителност. Беше посочено, че мястото е реновирано през 2016. Това може да се отнася за мебелите в постройките, но не и за самите тях, личи си, че са строени преди десетилетия, здрави са, но имат недостатъци. На наше разположение бяха 2 стаи + тоалетна с душ, достатъчно за двама възрастни, две деца и куче. В спалнята има едно двойно легло, нощно шкафче, две почти табуретки и закачалка. Другата стая е обща, там е дивана, който се разпъва и става за спане, малка масичка и телевизор, едно по-ново легло с хубав матрак, гардеробче и кухненска част с мивка, микровълнова фурна и малък хладилник. Няма никакви пособия за готвене, нито посуда. Добре, че прочетох предварително ревюта и се бяхме запасили с такива, за да може поне на закуска да хапваме в бунгалото, а не едва отворили очи да издирваме храна. Кафе машина няма, питаха ни дали искаме кана за вода, но микровълновата върши същата работа при затопляне на вода. На терасата има по-голяма маса с 3 стола, която е удобна за хапване, но там рискувате да ви правят компания мухи и комари. Вътре е леко сумрачно, заради дърветата наоколо, но ние не сме дошли да седим в стаята, а сутрин дори е приятно да не те напече още в 6-7 часа. Терасата е изцяло заградена с парапет, което е супер за домашните любимци.

На пръв поглед чисто, спретнато, с най-необходимото, приемливо, ако не си много претенциозен и не очакваш 5 звезден лукс. На втори вече се забелязват неща, които дразнят и за по-дълъг престой не са удобни. Въпреки, че бяхме резервирали за 4 човека и в гардероба имаше допълнителни възглавници и завивки, нямаше допълнително спално бельо за четвъртия човек. По ъглите и первазите в стаята се забелязваха пукнатини и размествания. Вратата между двете стаи не можеше да се затвори. Още по-лошо - прозореца на спалнята също не можеше да се затваря. Климатик има само в голямата стая, но реално го ползвахме малко, дърветата наоколо държат хладно. Не смеехме много да държим външната врата отворена, заради насекомите навън. Тя има желязна решетка и комарник, който обаче не приляга добре и дава възможност на гадините да се промъкнат. Банята не е много удобна за ползване, душа е закачен за мивката и при къпане тоалетната чиния + тоалетната хартия се мокрят. Кърпи имаше, но са среден размер и определено бяха виждали и по-добри дни, но след многото ползване вече изглеждаха изтощени и без цвят и желание за служба.

Разтоварихме, освежихме се и решихме да се възползваме от предлагания от заведението при бунгалата обяд. Бяхме гладни и не ни се обикаляше, но и не успяхме да се наядем, а портфейла ни олекна. Рибена чорба - цена 4 лв., вътре обаче преобладаваха картофите, рибите сигурно се бяха върнали в Камчия. Не й достигаха и подправки. От свинското с картофи имаше останала последна порция, дадоха ни я от витрината, което ни учуди защото, казаха че току що са започнали да предлагат обяд, но явно готвят малко количество. То беше на цена 7 лв. Децата си избраха кюфтета. 2 кюфтета + гарнитура от 3 парченца краставици и още толкова домати пак на цена от 7 лв. Или аз не съм ходила отдавна на заведение или тези дето казват, че по морето тая година не е толкова скъпо са свикнали на такива и по-високи цени. Само още един път хапнахме в заведението и то детето си взе мекици за закуска - цена 1.50 лв за брой, каза, че са вкусни. Не посетихме другия ресторант, където предлагаха вечеря и барбекю, но и без нас, той си имаше достатъчно клиенти. Решихме, че следващите хранения определено ще са извън комплекса и тръгнахме да търсим плажа и да разгледаме околността.

Пясъчната ивица се оказа по-близо отколкото мислехме. Е повървяхме малко, не е отсреща през улицата, но не са й километри път. Може да се стигне и с кола. Ние сме с големи деца и 800 метра не бяха проблем нито за тях, нито за кучето. Само ако можеше и пътя да е малко по-подходящ за придвижване пеша, но то не може всичко да е идеално нали? Впечатленията ни от него - неподдържано, мръсно, няма къде да се дръпнеш като минават коли, може би не е предвидено за пешеходци, но друг път към плажа за двукраки няма. В началото ми видяхме изоставена стара амфибия, клетка със зайчета, които някой отглеждаше там, изобилстваше от къпини и потайни местенца, подходящи за снимки. Събота и неделя е доста натоварено като движение и посещение.

Затова пък плажът е приказен. Особено частта, където Камчия се отдава на Черно море, но красотата на мястото не се изчерпва само с това. Широка и дълга плажна ивица, ситен пясък, чисто море, има и плитки и дълбоки места, реката покрай морския бряг също става за къпане, изобщо разкош. Места да си разположиш чадъра, шезлонга, столовете, багажа, децата и 2-3 чанти с багаж има достатъчно и платени и безплатни, хора също имаше доста, но най-вече през почивните дни, през седмицата беше по-спокойно. Срещнахме и други като нас с домашните любимци, не всички даващи добри примери с обгрижването им, но това е друга тема. Интересно как като имаш домашен любимец и изведнъж забелязваш колко много себеподобни са се навъдили покрай теб.

Докато отивахме към плажа видяхме няколко заведения за хранене и си набелязахме едно от тях, което стана обичайната ни спирка през следващите дни - Старата лодка. За него ще има отделна публикация. Намерихме си хранителен магазин в близкото село Горен Близнак от където напазарувахме продукти за закуска и разбира се сладолед.

Малко думи за това с какво запълвахме дните от почивката освен с лежане на плажа. То не, че са много дни, а на мен слънцето и книгите не ми омръзват, но е желателно и другите да харесат почивката. Предлагаха разходка с лодка на цена 10 лв. за възрастен и по 5 лв. за дете. Разходката в водно колело беше 10 лв. за 1 час общо за четирима ни + кучето, затова предпочетохме този вариант. Един час е достатъчен да се отиде навътре по поречието на Камчия, до където е разчистено и за корабчетата, да успеете да се върнете до плажа и да приберете колелото на кея. Ние се възползвахме от тази възможност 2 пъти и преживяването си струваше. Караме със собствено темпо, сменяме се, криволичим из реката, децата се забавляват, пръскат с вода и разглеждаме на воля. С корабчето се движите по-бързо по средата на реката и нямате възможност да обърнете внимание на каквото решите. После видях, че има път покрай реката, където може да се разходим, но ще го оставим за следващия път.

Задължително вечерна разходка по плажа, почти без хора с много красиво небе и море - страхотно забавление за деца, куче и възрастни. Разходихме се и до водната пързалка в Бяла, тя ни е любима от предишните почивки. Ходихме и до Варна една вечер, на разходка в морската градина и вечеря. Беше неделя следобед, улиците пълни, добре че намерихме къде да паркираме. Много хора, оживено, цветно, красиво, дори успях да се завъртя покрай Панаира на книгата, кучето беше спокойно като цяло, на децата им хареса, само 2-3 пъти се сърдиха. Общо взето тази година без много активности - само плаж, ядене и разходки. Пък и бяхме за по-малко дни. Затова и повторихме морето.

Равносметка - к.к. „Камчия” много ни хареса, мислим да се върнем пак, но този път ще пробваме някое друго място за почивка. За цената от 90 лв на вечер не мисля, че вилно селище Sirena Holiday Park предоставят най-добрите условия. Предимства на мястото - тишина, въпреки гостите в другите вили и бунгала, нямаше неприятна шумотевица, природата е навсякъде покрай теб, имаш пространство, хладно е и разведряващи зелено. По-късно видях, че предлагат безплатно велосипеди, барбекю, отстъпката в цената за разходка с лодка, никое от тези неща не ни беше предложено. Имат добър интернет, паролата я налучкахме, предполагам при питане щяха да ни я кажат. Присъствието на гора е добър бонус, комарите бяха неудобство, но се изтрайва. Плажът пак се повтарям беше страхотен, някой ден дори може да отидем с каравана там, имаше доста почиващи и по този начин, дано се запази още дълго време така. Реката също ни грабна и по нея има неизследвани кътчета, които ни очакват.

0 коментара: