Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Дойде най-после и неговото време. На странникът, говорещ на международния език на шоколада. На екзотичният, загадъчен и ароматен чужденец....

Шоколад с камилско мляко Al Nassma Arabia

Дойде най-после и неговото време. На странникът, говорещ на международния език на шоколада. На екзотичният, загадъчен и ароматен чужденец. На изкушението прелетяло стотици километри, зорко пазено от домочадието, за да дочака точно този момент и да бъде принесено в жертва на шоко страстта ми.

Дубайски шоколад с камилско мляко Al Nassma Arabia

Ако описанието до тук не ви стига, за да усетите колко е специален, запазете спокойствие и озаптете глада си, едва започвам с хвалебствията. Al Nassma като марка сигурно както на мен не ви говори нищо. Но чуете ли я веднъж, ще я запомните. Имате ли възможност да опитате някой техен продукт, гарантирам, че няма да я забравите никога. Тя е първата и единствена до момента, която произвежда и предлага шоколадови продукти с камилско мляко. За нас то звучи екзотично, но за арабските страни е една от често срещаните съставки в ястията. Има леко солен вкус, който ми е интересно как е интегриран с другите съставки. Продуктите им са на пазара от 2008 година. Днес шоколадите освен в арабските държави се изнасят и за други страни, могат да бъдат закупени и в Европа, за България не знам да се намират.

Al Nassma до колкото успях да намеря точен превод е сезонен бриз, чакан и желан от пътешествениците в пустинята. Така както шоколадът е търсен и носещ удоволствие на жадуващите за него. Избрах си точно тази марка, не само заради присъствието на камилско мляко, но и защото това е една от по-специалните му разновидности - Арабия (със смесица от арабски подправки като кардамон и канела). Така и така имах възможност, взех си още един, той е с с австралийски орех (макадамия) и портокал, с него ще се отдадем на греха някой друг ден. Шоколадовото ми богатство е 70 грама, по спомени цената беше около 8 долара за единия. Мисля, че това до момента са най-скъпите шоколади, които съм опитвала.

Нищо не е стандартно при този шоколад. Спреш ли погледа си на него, те запленява с красива, екзотична и изискана опаковка. Шоколадова пустиня и камила на фона на залязващото слънце. Златни надписи,  релефно име на марката и парченцето шоколад скрило хаванче с подправки. Нарочно целия шоколад не е опакован, а наднича в златните си одежди от двете страни. Интересното на хартиената опаковка е, че от вътрешна страна също има златни камили с палмички, все едно са се отпечатали от фолиото, където са релефни, строени с редички на сянка под палмата.

Преди да успея да го обходя с поглед, разкошният аромат е този, който ме запраща обратно в пустинята на Дубай. Върху шоколад е разказана цяла приказка - камилите носещи подправки и дюните нарисувани от вятъра в пустинята. Вие може да не го виждате, но то си е там, нарисувано, запечатано във вкуса и мириса му. Тук таме по блокчето сладост проблясват като звезди над пясъчната шир различните подправки добавени в него. Те обаче не са описани точно какви са, може би са производствена тайна и само кардамона и канелата са споменати. Към тях са добавени още и мед и какаово масло. Чудя се дали ако бяха го подсладили само с мед, щеше да е още по-нетрадиционен вкуса. Обожавам съчетанието от мед и канела и обичам да пия мляко подправено по този начин и този шоколад ми напомня за тази любима напитка. Цялото съдържание: Sugar, cocoa butter, whole camel milk powder (21%), cocoa mass, honey, spice blend, bourbon vanilla. Cocoa: 36% minimum.

Блокчетата са шест на брой - пет по-малки и едно с логото на компанията. Приглушено щрак се чува, когато ги разделям в очакване да разкрия арабските тайни. Изглежда като шоколад, но мирише като сергия с подправки - сладко, екзотично и привличащо. Поема ли го в уста, пустинния вятър ме увлича във вихъра си и ми разкрива удоволствието да вкуся прекрасен млечен шоколад обогатен с чуждестранни аромати. Леко грапав и малко солен, почти незабележимо. Ако го оставя да се разтопи върху езика ми подправките избухват и ме замайват в опит да определя коя надделява. В един момент се отказвам и се наслаждавам на мекия, въздушен, леещ се вкус, който изпълва всичките ми сетива. Отначало вкусът е по-остър, преди да се събуди сладкото присъствие и да се потопиш в комбинацията от шоколад и канела. Аз най-осезаемо откривам канелата, леко долавям и различното млечно присъствие. Не разпознавам кардамона, макар да е силна и като вкус и като мирис подправка, предполагам е съвсем малко количество обавен в шоколада.

Наслаждавам се аз на новите вкусове и усещания и изведнъж осъзнавам, че шоколадът е изчезнал и пясъкът е замел всички следи от него. Понеже си събирам отпадъците, дори и празната опаковка не е останала сред пустината и се чудя сънувала ли съм този странен чужденец или наистина сме се срещали. Отпуснал ми е няколко прекрасни мига, малко, но достатъчно, за да му се насладя и да го запомня и да копнея за нова среща с него и страната му.

0 коментара: