Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Първо впечатление - ярко зелена опаковка с голямо езеро от шоколад и плуващи, май направо давещи се в него ядки. Зеленото не е точно шамфъс...

Ülker Çikolata Bütün Antep Fıstıklı - Турски млечен шоколад с ядки шамфъстък

Първо впечатление - ярко зелена опаковка с голямо езеро от шоколад и плуващи, май направо давещи се в него ядки. Зеленото не е точно шамфъстъково зелено, малко е засилен цветът за привличане на любопитни любители на шоколад. Фъстъчките на опаковката също са в такъв цвят, отдавна не съм виждала шамфъстък на живо, тях почти са ги докарали на цвят, макар и малко изкуствени. Заради нечии умения с фотошоп очаквах малки и нагъсто наредени парченца ядки, получих приемливо присъствие - 18% от общата маса са. При големината има разнообразие, срещат се и дребнички и цели. Съдържанието на какаова маса е минимум 29%. Информацията за съставките е на английски и турски. Прави впечатление квадратната му форма, такива съм виждала и на Ritter Sport (между другото в Германия не може да се продава друг шоколад с квадратна форма освен техния) и на ION - Break серията. Количеството на Ülker Çikolata Bütün Antep Fıstıklı  е 70 грама, цена около 2,60 лв.

Да вмъкна малко информация за марката: както става ясно от заглавието на блокчето, фирмата е турска. Основана е през 1944 година в Истанбул от двама братя с фамилията Юлкер. През годините се разраства и извън пределите на държавата и в момента има около 60 фабрики, които бълват над 1500 различни продукта продаващи се по цял свят. Срещи съм имала с други техни произведения, най-вече шоколадови десертчета и бисквити, но за първи път ще опитам шоколада им. Някак логично ми се струва да сложат шамфъстък и в шоколада, Турция е сред най-големите производители на тези ядки. И имам чувството, че присъстват в доста от сладостите, които се правят в страната (от което мисълта ми полетя към баклавата и много ми се дояде).

За да отвлека вниманието си от реките от захар, бързам да се потопя в шоколадовото езеро. Разтварям зелената одежда и от нея се показва златен станиол украсен с безброй надписа Ülker. Разкъсвам и него и ето я целта на цялата експедиция. След всичкото това зелено нямаше да се учудя и шоколадът да е зелен на цвят (срещали ли сте зелен шоколад, ако да кой?, ако не, аз ще си потърся), но този е съвсем нормално шоколадово-млечен. Интересна форма имат отделните му парченца. Като решетка са - малко островче в средата с логото на компанията свързано с другите островчета посредство тунелчета. Не мисля, че имат някакво отношение към вкуса му, просто такава е матрицата им за изливане на шоколад. Заради парченцата ядки не може да се разчупи шоколада на правилни блокчета, кога ли ми е пречело това. На гърба му се виждат шамфъстъците, които покриват доста голяма площ. Ароматът е не много силен, леко сладък, съчетание от ванилия, шоколад и мляко.

Ядките не изглеждат много свежи, но вкусът им си заслужава. Почти няма отхапване без ядка в него, само в повдигнатата част на блокчетата ги няма, защото са потънали на дъното. Самите шамфъстъци не са много сладки, а тук те поемат от сладостта на шоколада и успокояват вкусната река изливаща се в устата ви, забавят я и и придават различно усещане. Като малки камъчета, около които езикът се завърта, за да дойде за малко на себе си, преди отново да бъде потопен в млечен шоколад. Припомних си колко обичам шамфъстък и в комбинация с шоколад е още по-чудесен за хапване. И млечният шоколад не е за подценяване,

Според сайта на марката това е най-популярния шоколад в Турция и да ви кажа разбирам защо, на мен определено ми хареса. Произвеждат и тъмен шоколад с шам фъстък, само тъмен шоколад - 60% и 80%, млечен с лешници (но това е по-стандартна комбинация), а също и по-голяма разфасовка в стандартната за шоколади форма млечен, бял и бял с шам фъстък. Моят ми беше подарък от Турция, но има фирми, които продават шоколадите на Ülker и в България. А може и да се разходите за сладки покупки до южната ни съседка, аз още не съм ходила, но го има в плановете ми :)

0 коментара: