Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Разкошна рецепта за сладкиш намерих и бързам да я споделя, за да му се насладят и други. Текстурата му е леко зърнеста заради гриса, от сиро...

Сиропиран сладкиш с грис, орехи и млечен крем

Разкошна рецепта за сладкиш намерих и бързам да я споделя, за да му се насладят и други. Текстурата му е леко зърнеста заради гриса, от сиропа става сочен, а кремът е неустоимият завършек, който ще ви убеди да посегнете за още само една хапка. И колкото повече седи толкова по-сочен става. Напомня ми хем на агнеси, хем на баклава, но е по-умерено сладък и не толкова орехов. Пристъпвам към рецептата преди да съм скочила до кухнята, за да го опитам пак.
Продукти:

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. смлени орехи
2 ч.ч. грис
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 бакпулвер

За сиропа:

250 г захар
500 мл вода
За млечния крем:

1 литър прясно мляко
2 яйца
8 с.л. брашно
7 с.л. захар

Приготвяне:

Разбиват се яйцата, към тях се прибавя захарта и се разбива докато побелее. Добавят се олиото и прясното мляко, а след това брашното + бакпулвера, гриса и смлените орехи. Тавата се намазва с олио, посипва с брашно и сместа се изсипва вътре. Пече се за половин час в предварително загрята на 200 градуса фурна.

През това време се приготвя сиропа - захарта се сипва във водата и се слага да заври. Може да се добави някакъв аромат като ванилия или настъргана кора от лимон. Пет минути след завирането сиропа е готов и докато е още горещ с него се залива топлия сладкиш. Оставя се напълно да изстине преди да се намаже с крема.

Млечният крем се приготвя като по-голямата част от млякото се слага на котлона. Отделно се разбиват яйцата, добавя се брашното и захарта и останалото студено мляко. От топлото мляко се долива в сместа, за да се уеднаквят температурите и да не се пресекат яйцата. Изсипва се обратно при топлото мляко и се бърка до сгъстяване. Оставя се леко да поизстине и се намазва на равен пласт върху сладкиша.

Ако успеете да го опазите да престои една нощ в хладилника отделните му елементи се наместват и му придават запомнящия се вкус.

Споделете дали ви е харесал :)

Ако съм ви била полезна и харесвате съдържанието, което публикувам, помогнете ми да стигне до повече хора - коментирайте, споделяйте, последвайте ме: facebook/instagram

0 коментара: