Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Баницата е на почит вкъщи както в почти всеки български дом, за закусва, за следобедна такава, понякога и като основно ястие. Използвам р...

Най-вкусната вита баница с Одрински кори


Баницата е на почит вкъщи както в почти всеки български дом, за закусва, за следобедна такава, понякога и като основно ястие. Използвам различни кори за направата й, никога не съм точила и надали някога ще овладея това умение. С корите е лесно, бързо и вкусно. А откакто открих Одринските кори съм сигурна, че баницата ми винаги ще се получи. Рецептата, която ползвам е изписана на самите кори и надали щях да й обърна внимание, ако приятелка не ми я беше препоръчала. Винаги съм си мислела, че тези рецепти по опаковките (не само на корите) ги пишат ей така, за да има нещо.

Тази рецепта обаче се оказа изпробвана и с винаги гарантирам резултат. Ако си мислите, че не е вярно, пробвайте поне един път, за да се убедите. Мисля, че Одринските кори се намират навсякъде и няма да имате проблем с намирането им. По-дебелички са и това също допринася за вкусната баница и лесното правене.



Рецептата:

4-5 яйца се разбиват и към тях се прибавя 1 кофичка кисело мляко, в което предварително е разбъркана малко сода бикарбонат (около 1 ч.л.). Към сместа се прибавя и 1 ч.ч. олио, може да се ползва и маргарин или разтопено масло, но аз ползвам винаги олио. В отделен съд се натрошава към 400 грама сирене.

Аз лично процедирам така:

Разстилам една кора и гребвам от сместа един непълен черпак, с които преди това съм я бъркала. Изливам на кората и размазвам хубаво с ръка, за да съм сигурна, че навсякъде има от сместа и след това посипвам сиренето. Навивам кората и слагам в предварително намазана тава. Корите идеално ми стигат за една точно определена тавичка и след като ги наредя всичките, наливам малко вода в купата където съм смесила яйцата и киселото мляко и заливам баницата. Пека до готовност в предварително загрята на около 200-250 градуса фурна. Баницата се надига много хубаво и семейството ми няма търпение да поизстине малко, за да я нападнат.



Да ви е вкусно!

Ако съм ви била полезна и харесвате съдържанието, което публикувам, помогнете ми да стигне до повече хора - коментирайте, споделяйте, последвайте ме: facebook/instagram

16 коментара:

  1. Много е хубава!Изпробвана е!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз я пробвам сега. Благодаря за вкусната рецепта. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ви е харесала. При мен всеки път резултата е гарантирано хубав :)

      Изтриване
  3. Много е вкусна, правим я за 2 път!

    ОтговорИзтриване
  4. Сега ще я правя за трети път вече много я харесват моето семейство”

    ОтговорИзтриване
  5. Приятели, здравейте ! От много време търся вече да намеря най дебелите тестени кори , които ми трябват за едни специални сладки и соленки да направя ! Не ми се точи, затова ги търся готови от производител . Знае ли някой кои са най, най дебелите кори на пазара и коя марка са за да ги потърся ? Много ви моля, тъи като влизам много рядко тук, да ми отговорите на е-майл : solp1946@abv.bg ! Много ви моля , пишете ми ! Поздрави на всички, Стефан

    ОтговорИзтриване
  6. Чак днес попаднах на тази рецепта, но определвно ще я правя по този начин занапред
    Страхотна стана !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за обратната връзка. Много се радвам, че ви е харесала рецептата и на нас ни е любима :)

      Изтриване
  7. Чаена чаша олио не е ли много?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитах, стана страхотна! Благодаря за рецептата! И аз сложих водичка в съдчето и залях баницата. Направо уникална!

      Изтриване
  8. Здравейте,
    с какво количество вода ориентировъчно заливате баницата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, отдавна не съм правила баница, но по спомен - в повечето случаи ми остава от сместа добавям съвсем малко вода, около половин чаена чаша. Ако съвсем няма смес, 1 ч.ч. вода е достатъчна за заливка.

      Изтриване
  9. Здравейте, да питам,от коя страна навивате корите..?

    ОтговорИзтриване
  10. Не съм сигурна, че разбирам въпроса ви, но развивам корите както са опаковани и после така ги и завива, мисля, че се пада по-тясната страна.

    ОтговорИзтриване