Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Много ме кефи името на това ястие. Само една дума, която е достатъчно звучна и ясна. Носи ти наслада докато се въргаля върху езика ти и те п...

Празопита

Много ме кефи името на това ястие. Само една дума, която е достатъчно звучна и ясна. Носи ти наслада докато се въргаля върху езика ти и те предупреждава каква вкусотия ще се получи съвсем скоро. Приготвя се наистина за минути, не изисква специални умения или продукти, освен праз, който в момента стърчи от всяка сергия. Празът е зимен зеленчук, но заради зеления му цвят + копъра ми навява асоциации с пролет. Пък може и температурите навън да са виновни за копнежа ми по зеленото.

По спомени това е и първата рецепта, която направих с праз, слагам го и в зеленчуковата супа, а суров го добавям в салати. Харесвам го на вкус, но рядко готвя с него, може би защото другите в семейството не го обичат, което означава, че за тях трябва да приготвя нещо друго и не винаги имам желание и време да готвя 2-3 ястия едновременно.

Не знам дали това е оригиналното име на рецептата, аз така я намерих и така си го наричам. Направих малко промени в първоначалната рецепта, оставям линк към нея, има и други страхотни неща в този блог, жалко че авторката вече не пише там.

Общо взето единственото по-специално, което ви е необходимо е праз и грис, като второто може да се замени и с брашно или галета. Може да не е пшеничен грис, а царевичен, брашното също е добре дошло в различни вариации. Останалите продукти са налични във всяка кухня, освен това може да се експериментира и да се добавят колбаси, други зеленчуци и сирена. Копърът е задължителен, ако мога сигурно ще го слагам във всички ястия, толкова много обичам аромата му.

Продукти:

6 стръка (2 връзки при мен) праз лук
олио
копър
1/2 чаена чаша пшеничен грис
5-6 яйца
кашкавал на око
натрошено сирене също на око
сол и черен пипер
по желание галета

Приготвяне:

За по-лесно задушавам нарязания на колелца праз директно в тавичката, в която ще пека празопитата. Слагам олио и го оставям малко да загрее във фурната, след което добавям праза и разбърквам докато омекне. След това се добавя копъра и гриса. Докато се смесват ароматите им, разбивам яйцата (при мен винаги отиват повече), добавям сиренето и кашкавала, подправям с черен пипер и малко сол и заливам вече задушената смес. Пече се 30 минути на 220 градусова фурна докато добие приятно препечен вид.

Празопитата чудесно се съчетава с млечен сос приготвян от майонеза, кисело мляко + малко сол и черен пипер, може да добавите и чесън, ако обичате.

0 коментара: