Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

То каква пролет, като тази сутрин се събудихме със сняг, но наблягам на положителното мислене и се надявам скоро да се стопли. Реших, че е п...

Как поддържам косата си през пролетта

То каква пролет, като тази сутрин се събудихме със сняг, но наблягам на положителното мислене и се надявам скоро да се стопли.

Реших, че е подходящо време да споделя какви грижи полагам за косата си, защото за мен този сезон е символ на пробуджане, разцъфване, свежи цветове, феерия и някъде в картинката една развяваща се красива коса. А и преди да завали снега си набрах прясна коприва, която е част от ритуала. Да започна с това, че косата ми е дълга, сравнително гъста, леко чуплива. Нормална е, не се омазнява бързо, проблем ми е единствено сухата кожа на главата. От известно време насам полагам по-целенасочени грижи за нея, макар да не е боядисана, изтощена, къдрена и други подобни, тя все пак си иска своето, за да ми краси главата :)

Много чуплива от връзването


Нужно е постоянство, за да се постигне добър резултат, но на мен ми е приятно всяка седмица да се глезя така. Три са нещата на които наблягам: натурален или максимално безопасен шампоан за коса, маски и някаква процедура да го наречем след измиване на косата.

За шампоаните писах вече, затова няма да се спирам на тях. В момента привършвам обаче последния и ще си търся да опитам някой различен, така че приемам предложения за хубав натурален шампоан.

Маските са многобройни, аз специално си ги забърквам вкъщи според това, което има в хладилника. Най-често използвам яйца, кисело мляко, бира (мъжа ми да не чете това), мед, зехтин, общо взето неща, които ги има във всеки дом. Поне веднъж седмично, ако има възможност и два пъти си правя маска на косата, не знам коя за какво помага, но като цяло резултатът е добър.

Новото, което пробвах тези дни е вместо маска да мажа косата с арганово масло. То може да се втрие само в кожата на главата, може да се разнесе по косата и да се измие след половин час, а друг вариант е да се нанесе по косата и главата и да се остави да действа през нощта, както направих аз. Напръсках по цялата коса и сресах хубаво с гребен, да се разнесе навсякъде. Наблегнах най-вече на скалпа заради сухата кожа там. Завих си косата на кок, после найлонка, кърпа и спах така, което не беше много удобно, но се понася.

Мокра и сресана
На другият ден косата се изми доста лесно от маслото и без да ползвам балсам после я сресах без проблем. Изобщо не се усеща миризмата на аргановото олио, макар то самото да мирише малко остро. Кожата на главата ми все още си е на люспички, но според мен няма как от първия път да има невероятен резултат. За себе си съм доволна от аргановото масло и скоро ще напиша пост за всичките му приложения, които успея да намеря.

Ако не съм си правила маска обикновено подхранвам косата с нещо след измиване. Но не пречи да се съчетаят и двете неща. Сега е сезонът на копривата, моята е буквално в задния двор и си варя постоянно отвара, която ползвам за последно изплакване на косата, без да отмивам после.



Другото, което ползвам е един лосион, който сама си приготвям и който е за подхранване. Смесвам розова вода и витамин C, течен. Сложила съм си в шишенце с пулветизатор и впръсквам в корените на суха или мокра коса. После разресвам и оставям така, без да измивам.

И изглед отпред (без да обръщате внимание на физиономията ми)
Четох, че и аргановото масло може да се използва без измиване, като малко количество се нанася по краищата на косата и мисля това също да го пробвам тези дни.

Да обобщя залагам на качествени и безопасни продукти, глезя косата си и тя е силна, здрава и надявам се красива. Единственото ми прегрешение към нея е всекидневното връзване на опашка или на кок, което допринася да е по-чуплива и сигурно не и е много приятно, но такова е положението.


2 коментара:

  1. Краси, аз вече пробвах аргана! Намазах го по дължините и си направих нестегната плитка. Така си легнах и да спя. Сутринта си измих косата и ми се стори реално по-подхранена. Като пробваш, сподели как мина... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поли и аз го пробвах, но май малко сложих като количество и следващия път ще бъде по-обилно. Иначе след него изглеждаше добре косата, но още не мога да преценя кое точно й е променено :)

      Изтриване