Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Да взема да пусна едно постче, да не ме забравяте. Ако не се разбира от заглавието, пояснявам какво имам предвид под "преквалифицирана ...

Преквалифицирана козметика

Да взема да пусна едно постче, да не ме забравяте. Ако не се разбира от заглавието, пояснявам какво имам предвид под "преквалифицирана козметика": хрумна ми да споделя как употребявам козметика, която по една или друга причина не си изпълнява предназначението или се оказва неподходяща за мен. Сигурна съм, че всяка от вас има или е имала такива продукти. Говоря за козметика, която е в срок на годност и няма на кого да подаря.
 

Тъй като понякога съм спестовна до крайности и не иска и не искам да изхвърля такива продукти, а в същото време се притеснявам, че така ще си останат, най-доброто решение за мен е да ги преквалифицирам.


Ето моите хитринки:

Дневни кремове - имам няколко, които са по-мазни и на моята смесена кожа лъсват след отрицателно време. Тъй като са с натурални съставки и трайността им не е голяма след като ги отворя, реших да ги ползвам като нощни кремове. Така имат достатъчно време да попият в кожата, а и дори да остане мазен слой, на сутринта го избърсвам със салфетка. Вярно, че действията на дневните и нощните кремове не са еднакви, но досега не съм забелязала ползването на дневен крем като нощен да ми се отразява отрицателно на лицето.

За кремове с повече масла, които не се спогаждат с лицето ми, намирам сухи места по тялото си - крака, лакти, пети и там успешно и с удоволствие ползвам мазната им консистенция.

Какаово масло - тук не говоря точно за преквалификация, а по-скоро за намиране на още действия на какаовото масло. По принцип може да се ползва като слънцезащитно, но все още не съм го пробвала в тази му функция, надявам се да имам възможност (тънък намек, че искам на почивка :)). Обаче прочетох някъде, че може да се ползва като крем за бръснене. Викам я да пробвам и си намазах краката. Да ви кажа доста справи се добре, само дето косъмчетата полепваха по него и после не се измиват от раз, защото маслото остава и водата се плъзга по него. Но пък си спестям после допълнително мазане. Според мен е добра алтернатива, ако нямате крем за бръснене.

Другото, за което го ползвам е като средство против гадините, които ме причакват и само да си подам носа навън след 19:00 ме нападат на орди. Тук на помощ ми идва и маслото от цитронела, което ги отблъсква, но смесвам двете масла, защото цитронелата не може да се ползва самостоятелно.

Ако все пак някоя гад се промъкне и успее да ме ухапе, открих, че един подхранващ балсам за тяло, който също се оказа доста мазен и залежава в шкафа, много, ама много успешно тушира всякакви сърбежи. Успешно го прилагам и на децата и това лято той ни е любимото средство за борба с комари и други буболечки. Нямам и намерение да си купувам друг репелент или продукт за мазане след ухапване.

Шампоаните с които не си допадаме и не мога да ги препратя на мама, биват понижавани в душ гелове. Ако реша, че и тази позиция не е за тях, т.е. много ми изсушават кожата, отиват на най-долното стъпало и ги разреждам с вода, от която децата си правя балончета. Другото им приложение е като перилен препарат за бельо и чорапи, когато се перат на ръка.

Вие преквалифицирате ли си козметиката и какво приложение сте открили на различните продукти?

4 коментара:

  1. Много интересна публикация! Аз най-често преквалифицирам дневните кремове в такива за ръце. Ще споделиш ли марката на бласамът за тяло, заинтригува ме (:

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Добра идея е това с дневните кремове, ще я взаймствам. А подхранващия балсам е на Natalia, свърших този, за който съм писала тук http://ecocosmetics.blogspot.com/2013/01/natalia-mums-miracle-balm.html обаче имам още една опаковка и гледам да я изразходя.

      Изтриване
  2. И аз шампоаните ги ползвам за душ-гелове или да изпера в пералнята някоя дамска чанта от плат или маратонки.Също един много мазен крем на Nivea го използвах да си мажа петите с него и поне там почувствах някакъв ефект.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз ползвам каково масло всяка година, като ходя на море. Разтапям го на водна баня и изсипвам в шишенце с помпичка. Първите 3-4 дни се мажа с лосион SPF 30 и след това минавам на какаово масло. Тенът става невероятен. Така освен красив тен и предпазена кожа, получавам също и така нужното за лятото подхранване на кожата и не на последно място аромотерапевтичен ефект: ароматът на какао повлиява положително както моето настроение, така и настроението на плажуващите с мен :-))))

    ОтговорИзтриване