Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Днешната публикация няма да е ревю на продукт, макар пак да е на козметична тема. Понякога като ме прихване нещо и трябва да пиша за него, д...

Кой е оригиналът?

Днешната публикация няма да е ревю на продукт, макар пак да е на козметична тема. Понякога като ме прихване нещо и трябва да пиша за него, дори да не се връзва много с тематиката на блога, надявам се да ми простите за което.


Става въпрос за един шампоан от моето детство, аз го помня като Па Па, мама твърди, че имало и Кря Кря, който идвал от Русия, а първият е бил български. Много ми харесваше миризмата му,  не знам каква е точно, но беше по детски сладка, невинна и жълта :)


Преди време попаднах на шампоан с жълтото патенце и щом го помирисах реших, че това е запомненият от мен Па Па и го взех за децата. Името му е Шампоан за деца с витамин F Adventure и на него е изобразен Доналд Дък. След около седмица попаднах в местния магазин на шампоани Кря Кря с малко жълто пате, на което пише "па-па". Викам си това сигурно е шампоана от детството ми, обаче взех някакъв червен с лайка, който никак не мирише по познатия ми начин.


А преди два дена в малко гаражче открих друго подобие на патешкия шампоан. Той се наричаше логично "Пате", също в жълто шише с червена капачка и с къпещо се пате на етикета. Викам си ще взема и него, че ми стана интересно каква е разликата между трите. Ароматът му е по-слаб, но наподобява онзи детския.

Срявнявайки състава им ми се струват доста подобни и най-вероятно така обичаният от мен аромат се дължи на добавения парфюм, а не на някоя друга съставка. И трите шампоана са българско производство, явно родните предприемачи нямат въображение или собствени идеи и затова е по-лесно да крадат чуждите. Както виждате и от снимките на външен вид много си приличат и могат успешно да заблудят клиента. Продуктите са без парабени и уж подходящи за деца и щадящи бебешката кожа, но съдържат SLS, което е дразнител.


Но си задавам въпроса защо се опитват да копират детския ми шампоан и то толкова нахално и в крайна сметка кой е оригинала?

9 коментара:

  1. Мисля, че червения е оригинала. Помня много добре този шампоан и съм 10000% сигурна, че е на Ален Мак.

    ОтговорИзтриване
  2. Според мен оригинал няма, козметиката от едно време е изгубена. Опитват се да печелят от сантиментите на хората. Аз лично винаги когато съм купувала *възроден* продукт съм се разочаровала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,

      Позволявам си лично да се обърна към Вас. Както вече написах, служител съм на Ален Мак България от близо 10 години и мога да Ви уверя, че нашите продукти под известни марки като Каро, Кря-Кря, Ахромин, Крем для рук и Поморин се произвеждат на основата на оригиналните рецептури, които естествено постоянно се усъвършенстват с оглед и на тенденции, и на изисквания на законодателството.
      Надявам се да не го изтълкувате като евтин опит за реклама, но бих Ви призовала при възможност да ги пробвате и съм уверена, че няма да се разочаровате от отличното съотношение качество.цена.
      Пожелавам ви всичко най-добро!

      Поздрави,
      Любомира Ганчева

      Изтриване
  3. Кря кря е оригинала но в жълта опаковка. Обаче вече го има и с други аромати.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, убедих се, че само жълтия с червена капачка Кря-Кря си мирише точно като преди, другите шампоани на Алек Мак са с различни опаковки и добавки и от там аромата им е друг, но аз си предпочитам този жълто патешкия :)

      Изтриване
  4. Обяснението от гледна точка на маркетинг е много просто :) Понеже детството е период, в който несъзнателно (или съвсем съзнателно) искаме да се върнем, заради безгрижието и игрите и още сума неща, това наше желание се използва брутално от всякакъв род марки - то не са въпросните шампоани, не са супите на мама, не е киселото мляко на баба... Просто всичко е детството ни е било "по-хубаво", инстинктивно посягаме към нещата, които ни напомнят за него... И компаниите се възползват от това :)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте,

    Казвам се Любомира Ганчева и съм Маркетинг Мениджър на компания Ален Мак България. За съжаление нашите обичани продукти често стават обект на недобросъвестни имитации. Ние защитаваме своите права, но уви имитациите с лошо качество вече са почти ежедневие.

    От посочените снимки оригиналът е в червената опаковка. Бихме искали обаче да обърнем внимание, че шампоаните ни вече са в разфасовка от 250 мл и с осъвременен дизайн. Можете да го видите на бранд сайта на Кря-Кря www.krya-krya.bg

    Относно специфичния аромат- той се използва за детски шампоан Кря-Кря с витамин Ф- жълт с червена капачка. Уверяваме Ви, че е абсолютно същият като от детството ви, произвежда се във Франция специално за нас от над 40 години, но за съжаление понякога и той става мишена на имитации.

    За да сте сигурни, че купувате оригинала, търсете следните отличителни белези:
    - лого Кря-Кря - на лицето
    - лого Ален Мак - на лицето
    - произведено в ЕС за Ален Мак България - на гърба

    Съвет: вече предлагаме продуктите си онлайн на преференциални цени. На адрес www.alenmak.bg може да сте винаги сигурни, че купувате оригинала с проверено качество и максимален срок на годност.

    Пожелавам на всички хубав ден!
    Любомира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Любомира,

      благодаря Ви, че се включихте с уточнение относно оригиналния шампоан. Проверих в един от магазините тук и наистина жълтият с червена капачка Кря-Кря си мирише както едно време. При нас още не са дошли новите опаковки, но и тези си ми харесват.

      Изтриване
  6. Много ценя традиционните и качествени продукти. Причината да попадна на този блог е, че и аз се сблъсках с шарените опаковки.
    Преди време ползвах Пантен Про В. Действаше ми добре до един момент, но някои производители постоянно сменят състава, аромата и опаковките на своите продукти. С поредната им алхимия така беше започнала да ме сърби главата, че 2 седмици си мислех, че имам въшки. Взех си Кря-Кря и проблемът моментално изчезна. От тогава си ползвам само него.
    Вчера реших пак да си купя, но в големите магазини - Фантастико и Пикадили не намерих. Реших да проверя в двете ми най-близки квартални аптеки. В едната казаха, че нямат, а в другата имаше, но не жълтата опаковка с червената капачка. Почудих се дали само по аромат са различни и накрая си взех зелена с жълта капачка - 1.40 лв. Интересното е, че на него пише "Рубелла Бюти АД - Рудозем". Проверих и етикета на старата ми опаковка (този, който мислех за оригинален) - същият производител.
    Но иначе е много добър като шампоан и както казах съм доволен от него.

    Изглежда, че до сега на "Кря-Кря" (Ален Мак) в магазинната мрежа аз явно не съм попадал.

    Някой може ли да ми каже къде и в коя търговска верига може да се намери?

    ОтговорИзтриване