Един блог за всичко останало

Home Top Ad

Днешната публикация няма да е ревю на продукт, макар пак да е на козметична тема. Понякога като ме прихване нещо и трябва да пиша за него, д...

Кой е оригиналът?

Днешната публикация няма да е ревю на продукт, макар пак да е на козметична тема. Понякога като ме прихване нещо и трябва да пиша за него, дори да не се връзва много с тематиката на блога, надявам се да ми простите за което.


Става въпрос за един шампоан от моето детство, аз го помня като Па Па, мама твърди, че имало и Кря Кря, който идвал от Русия, а първият е бил български. Много ми харесваше миризмата му,  не знам каква е точно, но беше по детски сладка, невинна и жълта :)


Преди време попаднах на шампоан с жълтото патенце и щом го помирисах реших, че това е запомненият от мен Па Па и го взех за децата. Името му е Шампоан за деца с витамин F Adventure и на него е изобразен Доналд Дък. След около седмица попаднах в местния магазин на шампоани Кря Кря с малко жълто пате, на което пише "па-па". Викам си това сигурно е шампоана от детството ми, обаче взех някакъв червен с лайка, който никак не мирише по познатия ми начин.


А преди два дена в малко гаражче открих друго подобие на патешкия шампоан. Той се наричаше логично "Пате", също в жълто шише с червена капачка и с къпещо се пате на етикета. Викам си ще взема и него, че ми стана интересно каква е разликата между трите. Ароматът му е по-слаб, но наподобява онзи детския.

Срявнявайки състава им ми се струват доста подобни и най-вероятно така обичаният от мен аромат се дължи на добавения парфюм, а не на някоя друга съставка. И трите шампоана са българско производство, явно родните предприемачи нямат въображение или собствени идеи и затова е по-лесно да крадат чуждите. Както виждате и от снимките на външен вид много си приличат и могат успешно да заблудят клиента. Продуктите са без парабени и уж подходящи за деца и щадящи бебешката кожа, но съдържат SLS, което е дразнител.


Но си задавам въпроса защо се опитват да копират детския ми шампоан и то толкова нахално и в крайна сметка кой е оригинала?