Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Запленена! Сигурно в целия пост ще звуча като леко побъркана и фанатизирана, но книгата и в момента сериала наистина ме омагьосаха и с не...

Outlander (Друговремец) - Диана Габалдон


Запленена! Сигурно в целия пост ще звуча като леко побъркана и фанатизирана, но книгата и в момента сериала наистина ме омагьосаха и с нетърпение чакам следващия епизод и следващата книга, която обаче няма изгледи да бъде издадена скоро, та ще се пробвам с английското издание. И така, ще се опитам да обясня с какво ме впечатли книгата на Диана Габалдон - Друговремец. Книгата е първата от поредицата, след нея има още 9 издадени до момента и авторката продължава да пише.


Както и други хубави неща и намирането и беше чиста случайност. Тук ще отворя една скоба и ще кажа, че от няколко години не си купувам книги. А аз обожавам книги, не мога без тях и всяка свободна минута чета. Тъй като обаче има други милиони неща, за които заминава семейния бюджет, алтернативата за мен са библиотеките. Сигурна съм, че ако остана поне месец в някоя няма да ми е никак зле и на спокойствие ще мога да си чета.


Романът "Друговремец" не е кой знае колко впечатляващ на външен вид, синя доста обемна книга, заради 880-те си страници и с никаква анотация за книгата, освен кратко инфо за авторката и няколко хвалби от американски издания. Впоследствие се оказа, че анотация има от вътрешната страна на първата корица, където обаче услужливо беше лепнато листчето с датите за връщане. Така че може да се каже, че я взех доста на сляпо, без да знам какво ме очаква.



Обожавам книги и филми за пътуване във времето, а също и любовни истории и "Друговремец" е страхотно съчетание от двете, но не само. В романът присъстват и много интересни исторически събития и макар историята да не е сред любимите ми науки, авторката разказва много завладяващо и те кара да търсиш още и още информация за всичко, което е описала. В първата книга се разказва за Клеър Рандал, която е била медицинска сестра пред Втората световна война. Действието се развива след края на войната, през 1945 година, когато тя и съпругът и отиват на втори меден месец в Шотландия. В околността на градчето, където са отседнали, те се натъкват на каменен кръг, който се оказва, че е портал във времето. На пръв поглед обикновено действие като докосването на централния камък запраща Клеър 200 години назад. Тя учудващо добре се справя с приспособяването към това странно и нетипично за нея време, като от голяма помощ са и медицинските познания. Не без значение е и срещата й и уредения й брак със страхотни шотландец Джейми Фрейзър.



Няма да ви разказвам цялата книга, но определено не усетих кога я прочетох и исках още и още, защото историята остава недовършена. Някъде по средата на книгата реших да потърся повече информация за нея, защото бях учудена, че не съм попадала на авторката и романа до сега. Оказа се, че първата книга е написана още през 1991 година, а у нас е издаден чак през 2013. Както казах изобщо няма информация дали другите книги ще видят бял свят на български език, което за мен е голяма загуба като читател. Дори и цената от 29 лв. на книга не би ме спряла да ги купя, така че се надявам да има някакво развитие по въпроса.


Та търсейки информация за книгата, разбрах че по нея се снима сериал със същото име. Първият сезон е започнал да се излъчва през 2014 година, след това е имало прекъсване и в началото на април отново тръгна по телевизионните екрани. Бях решила да прочета първо книгата и след това да гледам сериала, а и често ми се случва да се разочаровам от филм направен по книга, но тук говорим за сериал (на тях пък изобщо не съм им любителка след като през тийнейджърските си години гледах "Дързост и красота"). Не издържах обаче и изгледах първите серии, за които вече бях чела. Изведнъж героите от книгата станаха много по-реални, толкова сполучливо са подбрани актьорите, а Джейми Фрейзър, игран от Сам Хюган, е просто великолепен и за гледане и за слушане (снимките говорят достатъчно). Клеър също не му отсъпва, а и другите актьори са запомнящи се, но както споменах Джейми ми е слабост и като чета не само на мен :) Сериалът върви по книгата, не винаги точно, но е също толкова интересен и завладяващ. Вече е ясно, че ще се снима и втори сезон по втората книга, което за мен е супер новина.



След като прочетох романа например не исках да започвам друга книга, под такова влияние бях от прочетеното, а сега чакам с нетърпение всяка нова серия. Мога още много да пиша и за книгата и за сериала, но оставям на вас да се изкушите и да се запознаете с творчеството на Диана Габалдон, с Клеър и Джейми и тяхната история, която става още по-интересна в следващите книги. Споделете, ако го направите, ще се радвам да обсъдим Outlander.

2 коментара:

  1. В началото на година попаднах на сериала и го изгледах за дни. Бях удивена и когато разбрах, че е направен по книгата на Габалдон просто нямаше как да не я прочета. Нямах търпение да дойде април, за да гледам втория сезон, но се появи страхът от евентуално разочарование. От години силно харесвах Шотландия, но благодарение на сериала се влюбих. Главно втория сезон се развива във Франция и си мислих, че няма да е същото. Останах очарована и от него. Сега нямам търпение да излезе втората книга в България и да гледам третия сезон. Уви, ще падне чакане.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз попаднах случайно на сериала и с много предубеждение подходих към него, но останах безкрайно впечатлена. Изгледах го на един дъх, серия след серия, не можех да се спра. Току що приключих и с втория сезон и все още съм със затаен дъх. И аз реших да поровя за повече инфо за следващият сезон и разбирам, че има книга!!! Надявам се да мога да я намеря, защото съм убедена,че си заслужава. Ако един сериал може да завладее по този начин, то книгата не мога да си преставя какви усещания ще даде. Третият сезон ще излезе септеври месец и го очаквам с огромно нетърпение, но определено започвам с издирване на книгите, дори и на английски език.

    ОтговорИзтриване