Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Остават само 5, 4, 3, 2 и т.н. дни до Коледа, затова побързайте и купете колкото може повече сега, защото после какво?!? Ще свършат стоките ...

Заринати с козметика - необходимост или мания


Остават само 5, 4, 3, 2 и т.н. дни до Коледа, затова побързайте и купете колкото може повече сега, защото после какво?!? Ще свършат стоките или ще свършат парите ви или ще изпуснете момента? Изгодни оферти за какво ли не, в това число и козметика ме заливат още от месец преди Коледа в опит да ме убедят, че трябва да побързам и да купя стотици неща. А също и че трябва да се чувствам виновна, ако не съм взела подаръци на близките си или ако аз не съм си купила нещо, което съм бленувала цяла година и сега задължително трябва да се поглезя с него.

В същото време медиите излизат със статистика как много хора остават без пари за празниците и дори ще вземат заем, за да купят подаръци, защото видиш ли традицията така повелява. На фона на това и казаното по-горе, купуването специално на огромни количества козметични продукти ми се струва прекалено, при положение, че след като свършиш едно нещо, после нищо не ти пречи да си купиш пак същото или друго. Оправданието, че цената няма да е същата, е несериозно, при положение, че магазините искат да ни продадат тези неща и правят всичко възможно, в това число и редовно да имат промоции. Малка е и вероятността да се е изчерпало завинаги и да не можеш да го намериш повече.

Трудно ми е да се поддам на тази шопинг мания, да не кажа невъзможно. Не виждам смисъл да се презапасявам с 5 душ гела, пък миришели те уникално, 3 крема за лице, 3 крема за ръце, 5-6 балсама за устни и още толкова червила. Не си падам по консуматорската страна на празниците и предпочитам да обмисля дали ми трябва даденото нещо и чак тогава да го купя, а не импулсивно да си напълня кошницата и после да го прибера в чекмеджето (шкафа) с другата козметика, която чака да й дойде реда да бъде изпробвана. Изчаквам продуктите ми да привършат и тогава да си взема други, тъй като козметиката не е стока от първа необходимост и може да се намери навсякъде и по всяко време.

Сигурно хората, които оставят половин заплата в козметичните магазини или пък такива, които нямат деца и имат пълната свобода да харчат заплатата си само за себе си, няма да ме разберат. Аз пък не разбирам тази мания и нуждата им от камара с нови придобивки. Често обаче точно при тези дами чета как не успяват да ползват всичко и продават или подаряват продуктите си, защото се оказват заринати с козметика, която просто няма как да ползват едновременно или вече са решили, че не им трябва. А да не забравяме, че срока на годност си тече и в един момент тя става абсолютно неизползваема и парите дадени за нея отиват на вятъра. Не съдя никого, просто изказвам лично мнение как аз виждам нещата и се чудя какво кара човек да купува постоянно макар да няма нужда от даденото нещо, а само защото точно такъв цвят липсва в колекцията му.



Ако бюти блогър означава да имаш стотици козметични продукти, значи аз не съм такъв. За мен разумното потребление е по-важно от това да пиша всеки ден ревюта и да показвам продукти ползвани веднъж, за които вече съм си изградила цялостно мнение... Възмущението ми е провокирано и конкретно от едно ревю на крем за лице, пробван само веднъж на ръката, обаче подробно описано как действа хидратиращо на кожата на лицето.... И единствената цел на това е да се избълват повече и повече думи, да се покаже материална възможност и не на последно място да се удовлетвори фирмата производител, която е изпратила дадения продукт за тест.


Идеята на всички несвързани мисли, които изсипах е да се замислите преди да се поддадете на коледната страст за пазаруване и на всички изкушения, които дебнат онлайн и офлайн. Сигурни ли сте, че това ви трябва точно сега и нямате ли още няколко подобни продукта, макар и с различен аромат, цвят и т.н., които преди време сте купили със същата страст, но сега са прибрани някъде. Да, парите са си ваши и вие си преценявате за какво да ги харчите, но не е ли по-добре да ги вложите в преживяване, от което ще ви останах хубави емоции, отколкото да ги затворите в поредната кутийка със сенки, ружове, кремове, балсами и още и още...

Да дам и аз отчет - за празниците си позволих 3 месечни кутии - на Пинкс, на Good Box и на Biosense. Само първата от тях е козметична, в другите има козметика, но тя е по-скоро символична. Не съм си купувала друга козметика, не съм поръчвала на близките да ми подаряват такава и дори на дядо Коледа не съм писала. Е признавам си, че му се "примолих" за четка за почистване на лицето, но междувременно прахосмукачката ми се счупи, така че получих четка за почистване на къщата :)

Празниците не са съревнование кой ще купи повече или по-голям подарък, а възможност да покажем на близките си, че времето ни с тях е ценно и че искаме да има повече такива моменти. А дали съм с най-новата спирала, рекламирана от не знам си кой модел, дали имам пъпки, бръчки, дали фон дьо тена ми се е размазал или червилото ми е с един нюанс по-светло от другото, с което съм била преди няколко дни, не прави впечатление на хората, които са важни за мен.

13 коментара:

  1. Ето една прекрасна публикация!
    Подкрепям напълно, Коледа не е търговски празник. И въобще не може да има търговски празници.
    Нещо се купува, само когато е необходимо и толкова. Всичко останало са глупости.
    За съжаление в много бюти блогове се поощряват безмислени покупки, като момичетата,които никога не са изкарвали пари с труд и не знаят как се изкарват пари, щедро хвалят продукти.
    Това обаче на всеки разумен човек, който знае цената на парите и точно поради това е и коректен действа абсолютно покупкоспиращо.
    Лично за мен дилемата е решена - купувам вече само при необходимост и то само в краен случай от български магазин. За нищо на света няма да си купя продукт препоръчван от български бюти блогерки, които са част от beauty feed - за мен това е нелепица показваща изключително робски начин на мислене и ограничаващо свободното блогерство.

    ОтговорИзтриване
  2. Защо е цялата тази жлъч в статията? Доста грозно изказване за това как хората пилеят парите си, както и за ревюто на някакъв си продукт, за да се парадира с него? Нима вие сте перфектна, че да имате право да съдите другите? Аз лично не съм забелязала някой да парадира с нещо. А пък ако толкова не искате да показвате нови покупки и знания, защо изобщо сте блогърка или по-точно се мислите за такава??? А и защо мислите, че вашите статии са по-полезни, отколкото на хората, които си дават парите за продукти само и само да бъдат полезни с ревютата си на останалите? И друг път съм забелязала грубото ви отношение спрямо останалите блогърки, но това вече е малко прекалено!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защото ми е писнало да чета захаросани и напудрени слова. Парадирането го има с всеки подарък от дадена марка, с всяка покупка, ваш е проблема, че не ги виждате или може би си затваряте очите за тях. Не виждам с какво бълвани на килограм ревюта могат да бъдат полезни, при положение че даден продукт е тестван седмица или както писах в статията си един път само и въз основа на това е изградено мнение.

      Ако не ви харесва какво пиша и "грубото" ми отношение, не ме четете, не задължавам никого да посещава блога. А каква съм и за какво се мисля, си е моя работа. Заставам с името си зад това, което съм написала, а не се крия зад анонимки думи.

      Изтриване
    2. Jackie,нали не мислите,че не ви разпознаваме?Вече сте написали толкова отрицателни анонимни коментари,че всички блогъри отлично ви познаваме.
      Докога ще бъдете анонимна в ругателството?

      Изтриване
  3. Абсолютно не съм съгласна! Има хора, които подтоянно получават продукти за проба и въпреки това са харесвани блоговете им. Има и такива, които почти не получават подобни продукти. Аз нямам блог, но следя доста такива. Мисля, че сте завистлив и злобен човек, който все гледа да захапе с нещо останалите. Не ви прави чест! Ако не сте наясно, блогърството е безплатно и се прави с цел да се помогне на останалите. Не знам толкова от кое ревю сте пък толкова възмутена, а и не искам да знам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А има и хора, които постоянно си купуват нови неща и след време правят разпродажба, защото не са успели да ги използват, т.е. трупат заради самото количество, заради желанието да имат още и още неща, най-новите, най-модерните и т.н. Това е идеята на публикацията ми, че тази мания на мен не ми допада, а по Коледа тя придобива още по-големи размери.

      Ако не ви харесва, че "хапя", моля не четете, има достатъчно лъскави и любезни блогъри, стойте при тях. За тях всеки продукт е прекрасен, действа незабавно и точно по указание, няма недостатъци и трябва задължително да си го купите. Ако това са предпочитаните от вас блогове, моят със сигурност не е такъв, аз не обичам да спестявам нещата, дори това да ме прави неудобна в очите на някого.

      Изтриване
    2. Не мога да не отговоря на подобни груби нападки спрямо една смислена публикация и спрямо един от малкото истински блогъри в България каквато е Краси.
      Чета Краси отдавна и мисля, че е искрен и мислещ човек, който води и списва прекрасно блога си - да имаше повече като нея бих пожелала.
      Блогърството не е безплатно и в света има доста фул тайм блогъри, които обаче пишат смислени неща на смислени теми,който не вярва да погледне европейската програма,но тези блогърки не писукат от възторг, че някой мързелив пиар им пратил поредната пратка продукти, а пишат реално и честно.
      Също не намирам никакъв смисъл в съществуването на блогъри, които си купуват нон стоп продукти за да пишат за тях. Това е вид перверзия, а не блогърстване. Да не говорим, че такива хора стават жертви на неискрените си приятелки, които след това им прибират покупките и ги ползват всъщност те. Имаме пример за подобен блог и на мен лично ми е много мъчно за това момиче, дано се осъзнае.
      Аз също бях тръгнала по пътя "купувам, за да пробвам, за да подарявам и за да правя ревю на ползу роду", но се осъзнах навреме и вече не правя така.Роду няма никаква полза от незадълбочени и преднамерени козметични ревюта, да не се лъжем.
      Както казах вече не купувам нищо, препоръчано от определени блогърки обикновено такива от бютифид - само като видя, че някоя от фийдърките е правила ревю и моментално се отказвам от този продукт, до такава степен достоверността там е компрометирана. Да, знам, че и Краси е фийдърка, но тя е по-скоро изключението, което потвърждава правилото.
      Категорично вече не купувам и нищо за да правя ревю - как ли пък не, да не съм луда - хем да си дам парите, хем след това да правя реклама на някой си - че къде дават така?

      Препоръчвам и на останалите момичета да преосмислят приоритетите си и да не стават лесна жертва на хора, които ги използват.

      Изтриване
    3. След като толкова упорито говорите за някоя конкретна блогърка, коя е тя? След като не се криете зад анонимност, кажете името на дадения човек/благ?

      Изтриване
  4. Съгласна съм. Коледа е празник и време за близките и никоя Коледа няма да е щастлива само с подаръци. Е,кутиите и поръчването им за мен са по-абсурдни, отколкото да си купиш едно свястно нешо, но уважавам решението на хората, които си хвърлят парите за тях и безплатните мостри, които бг кутиите пращат.А промоциите по време на празниците в БГ са по-скоро увеличения и затова гледам да страня от тях :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си за кутиите и за мен лично това е последната поръчка на такива. Но покрай тях и изобилието от нови покупки, които вижда във фейсбук се замислих за тази страна на блогърството (трупане на козметика) и реших да пиша по темата.

      Изтриване
  5. Не нападайте момичето затова, че е изказала честно мнение по въпрос, който останалите нарочно премълчават. Съгласна съм с много от нещата написани в този пост и макар да обичам да си купувам продукти доста често ме накара да се замисля. Наистина покупката на един продукт с единствената цел, тои да бъде обект на ревю е безсмислена. Или пък другата крайност- трупане на едни и същи неща, защото видиш ли сега са модерни в блог средите. Всеки има отделен вкус, мнение и финансови възможности и затова има и толкова различни блогове с различни продукти. Някои са минималисти, други са "hoarders". Но не мога да не се съглася и със Светлана за зачестилите напоследък спонсорирани публикации. Еми не ми е приятно да чета 20 ревюта на един и същ продукт, които не стига че са еднакви по съдържание, но и се публикуват като по команда. Губи се доверието в репутацията на автора според мен. А това приложение Beautyfeed започва да ми прилича на рекламен каталог на няколко определени марки, с включени тук там по някоя статия за мода колкото да замажем очите на читателите.

    ОтговорИзтриване
  6. Не ми е приятно да чета 20 ревюта на един и същ продукт, които не стига че са еднакви по съдържание, но и се публикуват като по команда.

    То е по команда:)))

    ОтговорИзтриване