Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Не вярвам да не сте чували за томболата с касови бележки и привлекателни награди, която организират от ... НАП. Да, точно по този начи...

Томболата на НАП в помощ за следене на личните финансиНе вярвам да не сте чували за томболата с касови бележки и привлекателни награди, която организират от ... НАП. Да, точно по този начин националната агенция е решила да бори сивата икономика като раздаде един автомобил, 12 телевизора и 52 смартфона. Медиите подобаващо разгласиха новината, а в момента се надпреварват да оповестяват хората от кой град са регистрирали най-много бележки. Така че ако нямате радио, телевизор, не четете вестници и не ползвате интернет, възможно е да сте пропуснали тази новина. В противен случай все сте подочули нещо.Така и така всекидневно получаваме касови бележки, нищо не пречи на тези, които имат желание да ги регистрират. Аз освен, че ще се включа в томболата, смятам да ги ползвам и за да държа под око семейните финанси, за което отдавна се каня, дори започвам на няколко пъти, но все нещо се проваля. Сега обаче имам стимул да си пазя касовите бележки, защото всички регистрирани през дадения месец участват за наградата в края му и трябва да са налични, ако спечелите, а пък за голямата награда участват всички регистрирани за цялата година. Друг е въпроса какъв куп ще се събере до тогава и какво ровене ще е необходимо, за да се намери точната бележка, но живот и здраве да имам късмет, пък после ще го мисля това.

Да се върна сега на следенето на разходи, което ще ми помогне да си организирам по-разумно бюджета. Първата стъпка е направена - събирането на бележките. Те обаче не покриват всички разходи, които правим през деня, например джобните, които даваме на децата или сметките, които плащаме онлайн, за тях реално нямаме хартиен документ. Затова е необходимо всички разходи да бъдат записвани и за целта аз ползвам обикновен документ в Excel, разделен от мен на категории и на дните на месеца. Разбира се има и търговци, които не ми дават бележка и колкото и да е странно някои от тях го правят, за да участват и те в играта с колкото се може повече бележки. Понякога и аз забравям да си искам, но се опитвам да помня тези разходи, за да ги "отчета" после.Касовите бележки ги събирам през целия ден (признавам си понякога и за няколко дена) и после ги нанасям в документа. Разбивам ги обаче по пера, например храна, дрехи, неща за дома, гориво за колата и т.н., тъй като на една бележка могат да са написани няколко неща. В края на месеца преглеждам всичко написано и преценявам за какво са отишли най-много пари, оправдано ли е това и мога ли да намаля харченето в тази насока. Следенето на разходите ми позволява и да преценя за следващия месец какви пари ще са ми необходими за всяка от категориите и дали и колко мога да спестя. И за мое учудване откривам, че дребните разходи, които съм пренебрегвала не са толкова дребни или че в края на периода може да ми остане добра сума, която да инвестирам и т.н.

По мое мнение тази лотария на НАП освен материалната си страна, може да ви помогне да добиете навик да следите къде и за какво харчите пари и да планирате по-добре разходите си. Освен това пазенето на бележки е от полза, ако искате да върнете стоката в указания от закона срок, без нея не важи и гаранцията, ако има такава. Не са малко и случаите, когато преглеждайки бележката виждаме, че са ни надписали някоя сметка или не са ни отчели отстъпката, която се рекламира в магазина. Дали ще участва в играта с награди всеки може да прецени, но ако иска да има ясна представа за финансите на семейството (личните си финанси) е добре да започнете все от някъде.

Ще ми е интересно да коментирате вие записвате ли си разходите и дали ползвате програма за това или в Excel или пък още по-опростено - записване в тетрадка? Аз пробвах с няколко програми, но не ми паснаха и затова предпочетох документ в Google Docs, който ми е достъпен и вкъщи и през мобилното устройство. Ще споделя след 3 месеца какъв е резултата от воденето на семеен бюджет, подготвям и статия за абсолютно начинаещи като мен в инвестирането, която да е в помощ, ако ви останат пари в края на месеца.

1 коментар:

  1. Желателно е човек да следи разходите си.Да може да планува,съответно да спестява.Аз "развих това умение" едва след като се отдадох на свободна професия.И така,като приходите всеки месец са различни...се научаваш да се контролираш и информираш с какви точно средства разполагаш.

    ОтговорИзтриване