Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Започвам с това какво е Shedd - мобилно приложение за продажба на дрехи и аксесоари, рекламирано доста агресивно от известно време насам. Сл...

Малко по-реалистично за Shedd

Започвам с това какво е Shedd - мобилно приложение за продажба на дрехи и аксесоари, рекламирано доста агресивно от известно време насам. След като прочетох десетина хвалебствени статии за него, които го превъзнасят като нещо невиждано и разбира се след като неочаквано се сдобих със смартфон, реших да го изпробвам и да видя какво му е толкова великото, че не спират да го хвалят.




Кой стои зад Shedd - според информацията в whois сайтовете, собственик на приложението е компанията, която притежава и OLX (Продавалника). За какво им е на тях обаче специално приложение за мода, след като имат сайта и негова мобилна версия. Ами защото "умно" са решили да сложат лимити на обявите в сайта и така да накарат повече потребители да ползват новото им приложение. Което за мен си е чиста идиотщина, защото след няколко седмици ползване на Shedd изобщо не съм впечатлена от него.

На пръв поглед приложението е максимално опростено, за да се борави лесно с него и да може всеки да го ползва. Можеш да направиш директно снимка с телефона си и само с 1 клик тя вече е качена, добавяш цена и описание и обявата е готова. Няма да търсиш категория, да кликаш на 5-6 отметки и така нататък. Бързо, лесно, можеш да го правиш навсякъде и по всяко време.

Ако беше чак толкова идеално, може би щеше да е добро попадение, но и тук не липсват проблеми. Приложението крашва прекалено често - при мен показва грешка или спира внезапно когато правя снимка, а днес при всяко отваряне на профила на потребител. За мен лично не е интуитивен и ми трябваше малко време, за да разбера кое след кое следва и накъде трябва да отида. Грозно впечатление правят правописните грешки и след като е пуснато за българските потребители, би трябвало собствениците му да се постараят да го пригодят за тях. Два месеца след пускането дори това още не е оправено, а какво остава за бъговете, които пречат за нормалното ползване на приложението. И досега тези неща би трябвало да са изчистени, още преди да се пусне към потребителите.


Още няколко неща не ми допадат лично на мен, а като чета и мненията из интернет и на все повече от ползвателите му. Ако правя снимка с телефона си, никой не ми се меси и я качва директно както съм я направила, дори не мога да я завъртя. Реша ли да кача снимка от галерията, обаче трябва да я оразмеря и изрязването изобщо не е съобразено с това как е позициониран артикула и при някои снимки буквално ги осакатява.

С цел пестене на пространство към всяка обява може да се прикачи само по една снимка, а текста не трябва да надвишава определен брой символи. Една снимка не може да даде винаги добра представа за продукта, но като виждам някои хора са намерили цаката - качва колажи. Ограничението в текста обаче изкарва наяве мързела им да пишат и често може да се види описание #рокля #черна. Е да де, ама това е видимо от снимката, мен ме интересуват други неща като размер, материя, състояние, а не нещо, което е очеизвадно.



Объркващо е и посочването на местоположението в километри, което става автоматично, тъй като засича къде ползвате телефона си. Да де, но за мен не е важно колко точно километра ме делят от покупката, защото например на Еконт тарифата от офис до офис е една и съща, независимо дали пратката минава 50 км или 250 км. Интересува ме населеното място, тъй като може да има приятел там или да ходя скоро, може да ми е на 20 км и да не ми е удобно да отида да го взема, а може и да е пак на толкова и да е в града, в който работя и да мога лично да го получа.

Ей такива нещица, които може да са дребни, но събрани в едно нагарчат и правят неприятно използването на Shedd. Има недоволство и от търсачката, при мен работи, вярно че би било добре да виждам цените на обявите, а не да трябва да отворя всяка поотделно. Така че моля не прекалявайте с хвалбите колко е добро и колко много ще загубя, ако не си го изтегля, след като лично се убеждавам, че не е. Както сподели една приятелка "ами аз само го разглеждам, не го ползвам", е аз се мъча да го ползвам, но не ми се получава и все по-рядко влизам в него.

2 коментара:

  1. Искам само да кажа, че могат да се качат много снимки към обявата, а не само 1. И лично при мен приложението няма абсолютно никакви бъгове, така че не при всеки ги има явно. Относно хаштаговете (#) те са направени за улеснение, защото ако искаш да си купиш нещо черно в търсачката пишеш #черно и ти излизат всички неща с този хаштаг. Според мен приложението си е супер добро и нямам никакви проблеми с него.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, публикацията е от 2016 година, още от пускането на Shedd в употреба и тогава тези бъгове ги имаше. Да, нещата са пооправени сега, но не мога да се съглася с вас, че е супер добро и няма проблеми. Ако беше така, нямаше да има негативни коментари за него в Google Play, нали?

      Изтриване