Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Причиних си последния филм за Отмъстителите, при това на 4DX. Мястото на събитието - Cinema City, Mall Plovdiv. Доста рядко ходя на кино и п...

Avengers: Endgame - Отмъстителите: Краят

Причиних си последния филм за Отмъстителите, при това на 4DX. Мястото на събитието - Cinema City, Mall Plovdiv. Доста рядко ходя на кино и предвид този факт, би следвало да си избирам внимателно филмите. В своя защита мога да кажа, че имам смекчаващи обстоятелства - бях обещала на децата кино, а Avengers е категория C, което означава, че не е подходящ за деца под 12 години. Което ми е странно, предвид, че за мен това си е точно детски филм с актьори, които през голяма част от времето се бият. Не е чист екшън обаче, има си и някаква история, която следва през всички серии, разни романтично-сълзливи моменти, разсъждения за вселената, важните неща, приятелите и други такива.

Пиша това ревю без да съм гледала предходните 3 части и като се замисля май никой от филмите за супергероите. Възможно е някога да съм гледала анимации с някой от героите, но и това не е сигурно. За комиксите пък дума не може да става да съм ги чела, по мое време други бяха популярни и лесно откриваеми в БГ. За Марвел и филмите им съм чувала покрай игри, които се провеждат преди излъчването им и тук-таме от познати, които са им фенове. От по-горното става ясно, че аз не съм, но за сметка на това си имам вкъщи един фен. По време на прожекцията се опитваше да ми подсказва защо се случват някои ключови моменти, които няма как да знаеш, ако не си проследил историята до сега.

Не мога да кажа категорично, че филма не ми хареса. Изгледах го с интерес, 182-те минути не ми се сториха безкрайни, с изключение на рекламите, които са с ужасно усилен звук. От 4DX-то обаче мога да кажа, че никак не съм впечатлена. Не знам как е по-другите кина и държави, но специално тук не беше нищо впечатляващо, като на моменти дори нямаше никаква координация с филма. Пръскат те с вода, когато на екрана няма и помен от вода, пушекът беше толкова нефелен и го пускат директно пред екрана, така че да пречи на субтитрите и да се чудиш какъв е смисъла му. Някакви светлини се опитваха да имитират светкавици, но светлината от прожекцията не им позволяваше да блеснат. По-скоро ефектите ми пречеха да гледам, отколкото да ме доближават до случващото се във филма. Незаслужено оскъпяване - детски билет за това преживяване + 3D очила - 17,90 лв, за възрастен пак плюс очила - 19,90 лв.

Да се върна на Отмъстителите. Малко спойлер. Доброто победи, лошите са изпарени, повечето се събраха с любимите си хора, двама от супергероите обаче загинаха, айде няма да казвам кои, за да не развалям изненадата на тези, които не са го гледали. Останалото както споменах по-горе са битки, критични за действието моменти, малко хумор и малко сълзи. Лично на мен най-симпатичен ми беше Тони Старк, който беше в основата на по-голяма част от събитията. Дъщеричката му също беше много сладка и приятна за гледане. Скарлет не блестеше с нищо, споменавам я, защото имам впечатления за нея от други филми. Тор добре влизаше в ролята си, бая бира ще да е изпил, за да го постигне :) Другите не изпъкваха много, с изключение на Танос, но той нали е от лошите, нормално е да се отличава.

Не знам почитателите на Марвел как възприемат филма, аз ще се повторя - филм за деца, които вярват във супергероите и искат един ден да са като тях. Понякога не е лошо и ние да повярваме, макар и само за 3 часа, ей така за да си припомним какво е да имаш невероятни сили и да можеш да спасиш света за един ден, след което да се прибереш вкъщи и да живееш спокойно, поне до следващата заплаха за човечеството. Има си моменти и за такива филми, но все пак не гарантирам, че бих изгледала другите от поредицата.

А и един екзистенциален въпрос - тези хора като живеят в измисленото бъдеще, в Америка, супергерои са и могат (почти) всичко, защо не карат електрически коли, а се гъзарчат с Audi, само защото бръмчи много ли?!?!? :D Поправям се, Audi-то било електрическо, добавили са му звук, за да пристигне Тони Старк зрелищно ;)

0 коментара: