Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Помня като излезе новината за нов, четвърти вид шоколад, произведен от нов сорт какаово дърво и забележителен с розовия си цвят. Специфичния...

Pink chocolate made from Ruby cocoa beans

Помня като излезе новината за нов, четвърти вид шоколад, произведен от нов сорт какаово дърво и забележителен с розовия си цвят. Специфичния вкус и цвят е естествен без добавката на каквито и да било оцветители и овкусители. Ruby (рубин) е всъщност името на какаовите зърна и от там и розовите шоколади често имат думата в името си. Не се намират обаче масово по магазините, което беше и причината да не им се поддам до скоро. Този красавец обаче ме повика от един щанд в Кауфланд и на всичко отгоре беше с отстъпка.

Опаковката му е приятно розова, но самия шоколад не е чак толкова ярък като цвят. Представях си го по-барби цвят, поне на снимки в интернет така изглежда, но специално този е по-скоро розово-млечно-кафяв. На пръв поглед не намирам изписана марка, наречен е "просто" Pink chocolate made from Ruby cocoa beans. Вместо производител пише дистрибутор - Лира Груп от Словакия. Поразрових гугъл и излиза, че те произвеждат шоколада. Намерих го в сайта им, наистина е така без марка и лого, не е някаква версия специално за външния пазар или за Кауфланд. Имат още 2 разновидности на тази розова сладост - с ягоди и с боровинки. Чудни шоколадови произведения видях в онлайн магазина им, някой ден ще се разходя до Словакия да ги опитам, ако те не дойдат до тук ;)

Новият ми приятел е само 50 грама, макар да изглежда поне двойно по-голям.  Осем тънички парченца са опаковани в целофан и след това в картонена обвивка, която им е голяма. Затваря и на два ката от към гърба, за по-сигурно да не избяга шоколада или да не се счупи. Което явно не е помогнало много, защото имаше начупени шоколади. Отпред има прозорче във формата на какаово зърно, от където наднича шоколадът, за да ви привлече с необичайния си цвят, ако опаковката и големите букви на нея не са успели. Няма информация като другите шоколадови барчета за различни сертификати или лога. Съдържанието на какао е минимум 47%, но не става ясно дали това е само чиста руби какаова маса или има примеси. Мисля си, че при по-голямо какаово съдържание розовия цвят може да е по-наситен, но и цената по-висока.

С трепет го поемам в ръце, изглежда слаб и уязвим и не смея да го счупя. Долавям различен аромат, но не мога да определя на какво е. Знам само, че липсва характерния мирис на какао в комбинация с мляко, което малко ми липсва. Според съдържанието в розовото барче има добавена ванилия (не я усещам) и лимонена киселина, което ме карам да искам да опитам руби без нищо добавено. Както казах цветът му е потъмнено розово, но като отхапя вътрешната част e изненадващо по-светла като немирно езиче. А на моето езиче се разлива нежна сладост и приятна леко кисела нотка. Според производителя вкусът на този вид какао се доближава до плодовото усещане при консумацията на ягоди. Според мен не е толкова интензивно розово преживяването, но определено е приятно и галещо като коприна. Хем е шоколад, хем не е. Няма го типичния шоколадов вкус, няма и прекаляване със сладките добавки. Въпреки това няма спор, че е вкусен, на мен лично много ми допадна точно заради мекия плодов намек.

Pink chocolate made from Ruby cocoa beans е изживяване на едно ново, по-различно ниво, но защо само 50 грама. Колкото и пестеливо да ги поемах, 50 грама са нищожно количество и не стигат до никъде. Мисля, че мога да изям поне 1 кг от руби шоколада, ама няма. Редовната му цена беше 5.29, в словашкия онлайн магазин е 2,42 €, намален го взех за около 3 и нещо, не помня точната цена (а и на касовата бележка го бяха объркали), може би е бил намален около 30%. Та така де, скъпо удоволствие си е, не е за всеки ден, макар че според почитателите му може да се яде в много по-големи количества без да тежи като другия шоколад точно заради различните какаови зърна. То може, ама ако си поне милионер.

0 коментара: