Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Отговорът на "защо го пия" е лесен - прочетох една от многото статии за ползите от колагена и се стресирах до както води намаления...

Хидролизиран телешки колаген - защо и как го пия

Отговорът на "защо го пия" е лесен - прочетох една от многото статии за ползите от колагена и се стресирах до както води намаления му синтез, затова реших да пробвам да го приемам допълнително. Беше препоръчана конкретна марка колаген, потърсих я, но ми се видя висока цената за количеството и за времето, за което щеше да стигне. Ориентирах се към други марки, избор има достатъчно. Четох за различни видове, типове, произход, добавки на други полезни съставки към тях и т.н. Не обичам да задълбавам в прекалено много подробности, защото така никога няма да избера какво да приемам или пък все ще се чудя това сега най-доброто, най-подходящото, най-идеалното ли е за мен. Пробвах два различни продукта, с единия си допаднахме и след намерих сайт от чужбина, от който да си го поръчвам, си останах на него.

Мисля, че има поне година от както добавям колаген към сутрешното си "меню". Колагенът, пък и по принцип хранителните добавки, не са магически хапчета или отвари. Няма да усетите или видите ползата от приема им след 2 дена или дори след една седмица, даже и месец може да не е достатъчен. Те са полезни с натрупване и затова се ползват дълго време, направо стават част от живота ви и е добре да са приятни за приемане и да не струват половин бъбрек. Първоначалната ми цел беше допълнителния колаген да ми помогне за странна болка в коляното, която се обаждаше когато й скимне и нямах идея на какво се дължи. Нея вече я няма, но аз продължавам да го пия профилактично, все пак от тук насетне няма да ставам по-млада.

Малко информация за колагена, който аз приемам: той е хидролизиран, което означава, че връзките на молекулите, които го съставят чрез специален процес (хидролиза) са накъсани на по-малки парченца. Това не пречи на свойствата им, но помага на организма по-лесно да ги усвоява, което е ключово, за да може хранителната добавка да действа. Ако колагенът, който пиете е като моят на прах или на капсули е добре да се взема заедно с източник на аминокиселини и витамин C, аз приемам и витамин C на прах (даже още от преди колагена). Така може да сте уверени, че колагенът се активира и усвоява от организма. Както казах има и готови смеси от колаген + витамин C + разни вкусове и каквото още ви душа иска.

Как го приемам: първо пробвах със студена вода, но не се получи спойката, колагенът изобщо не се разтвори. Той е като лепило, затова и казват, че лепи кожата и костите и ги поддържа здрави. Следващия път реших да пробвам да го добавя към зеления си чай и се получи чудесно. Топлата напитка го разтвори напълно и така и не пробвах друг начин и без това пия зелен чай всеки ден. Реално колагенът няма вкус, само поразрежда малко чая, но пък има малко странен аромат, ако си напъхам носа в пакета се усеща (не е много приятен). Може да се консумира и като добавка в смутита, сок, кафе и други. Може да пробвате и в топла вода само, предполагам тя ще го разтвори най-добре.

Най-осезаемият ефект при мен е, че болката в коляното ми спря. Пак го натоварвам като преди, ползвам го нормално, но не ме тормози и не се притеснявам, че всеки момент може да изщрака. Мисля, че има отражение и на кожата ми - ползвам и други помагачи като кремове, серуми и маски и предполагам комбинацията от тези грижи я поддържа здрава, спокойна и красива. Бръчките ми са си все там, не са се увеличили много, но и не са изчезнали, което пак е нещо. Не бих казала, че се е подобрило състоянието на ноктите ми, чупят си се като преди, което си мисля, че е свързано с прекаленото ползване на мивката :) Косата ми си е прекрасна, но тя винаги е била. Обективно погледнато не мога да кажа на 100%, че колагенът смъква 10 години от външния вид. Има спорове дали изобщо помага по някакъв начин, има привърженици и противници както всяко нещо. На мен ми харесва да е включен в дневната ми рутина, свикнала съм с него, не виждам да ми пречи по някакъв начин и съм сигурна, че дългосрочния му прием ще ми е само от полза. Основният риск, който се свързва с приемането на колаген, е че при продължителна употреба той може да стане неефективен. Ще помисля да разнообразя с друг или другият вариант е да го спра за известно време и да приемам само витамин C, ако имате опит и впечатления от някоя марка, споделете ми в коментар.

И малко сухи факти: Колагенът спомага за здравината на костите и добрата работа на ставите, сухожилията, връзките, също и за добрия вид и здраве на кожа, коса, нокти. За наше съжаление още преди 30-тата ни годишнина синтезът му в организма започва да се забавя, а освен това да се влошава и качеството му и логично това започва да ни личи. Първоначално само външно, но и сухожилията и костите също страдат и могат да се появят по-чести схващания, ставаме не толкова подвижни, появяват се болки тук-там след дълго седене, изобщо започваме да поскърцваме :( И още и още неприятности, които само се увеличават с времето. Kолагенът не е нужно да се приема като хранителна добавка, а може да се набави от естествени източници - бульони от кости, стави и сухожилия на различни животни.

Ако съм ви била полезна и харесвате съдържанието, което публикувам, помогнете ми да стигне до повече хора - коментирайте, споделяйте, последвайте ме: facebook/instagram

0 коментара: