Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Миналата и най-вече тази година открих любовта си към пестото. Реших, че ще си отгледам сама босилек и ще пробвам да си направя босилеково п...

Босилеково песто - песто Дженовезе

Миналата и най-вече тази година открих любовта си към пестото. Реших, че ще си отгледам сама босилек и ще пробвам да си направя босилеково песто. Успях и с двете. Растението е много добре адаптиращо се, разбирайте подходящо за хора, които не могат да гледат цветя/подправки, изобщо нищо растящо. Единственото, което правя е да го поливам и обирам, когато израсте много.
Спираше ме притеснението, че песто Дженовезе се прави трудно и трябват специални съставки, затова и си купувах песто от магазина, а босилека го ползвах повече като украса. Един ден ми дойде вдъхновението и забърках някаква побългарена рецепта (добавих му френско сирене, ще ме извиняват италианците) и се получи страхотно. Не претендирам изобщо за оригиналност на рецептата, направих го по мой вкус и с налични продукти. А резултата беше много вкусен. Мисля, че мога да изкарам цяло лято на домати и босилеково песто 🥰
Най-хубавото на босилековия сос, е че се прави с количества по желание, че и с добавки по желание. Ако имаш твърдо сирене - слагаш, ако имаш чесън - добавяш, ако нямаш го забъркваш само с най-основните му съставки - босилек, зехтин и ядки.
Тук е моментът да си призная кулинарните прегрешения - последния път го направих с олио, подари липсата на зехтин. Кедрови ядки не съм и помирисвала през живота си, затова ги замених с орехи. Разбрах, че може и слънчогледови семки да се ползват и само да ми порасне пак босилека ще експериментирам с тях. Даже и кашкавал добавих в рецептата, защото само това имах като "сирене" в хладилника.

И да продължа с "извращенията" - не ползвам хаванче, нямам такова, даже и кухненски робот нямам, та затова смесвам съставките с помощта на пасатор. В този случай е добре босилека, ядките и чесъна да са нарязани добре предварително, а твърдото сирене настъргано.

Рецептата е: босилек, чесън и ядки с малко зехтих се пасират до гъста смес. Ако се налага се добавя още зехтин, но без да става прекалено течно. Добавям и настърганото твърдо сирене и още малко пасирам. Последно овкусявам със сол и то ако е необходимо, обикновено другите съставки придават достатъчно специфичен вкус на соса и няма нужда от допълнителни подправки. И това е.

Вие правите ли си песто и каква е вашата рецепта?

Ако съм ви била полезна и харесвате съдържанието, което публикувам, помогнете ми да стигне до повече хора - коментирайте, споделяйте, последвайте ме: facebook/instagram

0 коментара: