Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Първият от последната ми партида френски шоколади. Посегнах към него заради интересната нова съставка, която до сега мисля, че не съм опитва...

HEMA Chocolat au lait au butterscotch

Първият от последната ми партида френски шоколади. Посегнах към него заради интересната нова съставка, която до сега мисля, че не съм опитвала - butterscotch. Но преди да ви разкрия какво точно е това и какъв вкус има, ще го карам подред

Започвам първо от марката - HEMA е верига холандски магазини на предимно стоки за дома, но има и хранителни продукти с достъпни цени :) След 1990 година навлизат и в други страни, между които и Франция, така че моят шоколад е белгийски, произведен в Холандия (Нидерландия както вече се нарича) и купен във Франция. И като капак на цялата тази международност интригуващата съставка в сладкото барче произходжда от Англия.

И така Butterscotch (пише се слято) е сладкарско изделие направено предимно от кафява захар и масло, но може да съдържа и царевичен сироп, сметана, ванилия, че даже и сол. В най-ранните рецепти вместо захар или като добавка към нея са използвали меласа. Казват, че сместта е подобна като вкус и вид на бонбоните лакта, само че тук захарта се оставя по-мека, а не се изчаква да се карамелизира. С две думи, нещо сладко, с карамелен вкус и лепнещо по зъбите :) Имам в шоко историята си някакъв подобен шоколад, но при него не бях сигурна дали наистина е имало лакта, докато тук си е посочено, че е 17%.

Освен него в състава има и 0.5% кафе и едва 0.09% масло + обичайните за шоколад присъстващи. Всички те са в не много впечатляваща дълга форма, опакована във фолио с хартия и поставена в жълто-оранжева хартиена опаковка, която му е малко голяма и постоянно иска да излезе от нея. Количеството не е толкова малко, колкото заблуждава от пръв поглед - 75 грама.

Вътре - млечен на цвят шоколад, аромат на ванилия и какао. 14 парченца със шуплички и тъмни следи под повърхността им. Мек, отчупва се почти по линиите с много притъпен звук. Вътре има още повече въздушни балончета промъкнали се във формулата. Тъмните следички са точно парченцата butterscotch, които като изчоплих и освободих от шоколада имат кехлибарен цвят. На вкус не са толкова сладки колкото леко кафени. При осмукване лъсват като късчета злато в шоколадова река.

Хрупат, като парченца захар и при захапване освобождават още повече вкуса и аромата на кафе. Маааалко лепнат по зъбите, но понеже са дребнички не успяват да нанесат вреда по моите, което по принцип ме притеснява при срещата с такива субстанции. Карамелените парченца + шоколада не могат да преборят наситеното присъствие на кафето, което не очаквах заради малкия му процент. Обаче шоколадът не е сладък, не е и горчив, а освежаващ, хрупкав. Изненадващ вкус се е получил.

Ако аз го избирах и бях прочела за кафето сигурно нямаше да посегна към него, не е предпочитаната от мен напитка, макар че в бонбони и шоколад се разгръща по друг начин, но все пак не го търся нарочно. Но така и така се е озовал този шоколад при мен, няма да го върна, нищо че има кафе. Очаквах по-различен и непознат вкус, по-маслено-сладък, но и така не съм разочарована. Нов е определено, различен също, даже и вкусен.
Ако съм ви била полезна и харесвате съдържанието, което публикувам, помогнете ми да стигне до повече хора - коментирайте, споделяйте, последвайте ме: facebook/instagram

0 коментара: