Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Често го определят като летен десерт, но аз през лятото не ям компоти, макар че са подходящи за освежаване. А пък кайсиите тогава ги консум...

Сладкиш с кайсии от компот

Често го определят като летен десерт, но аз през лятото не ям компоти, макар че са подходящи за освежаване. А пък кайсиите тогава ги консумирам по възможност директно от дървото и в големи количества, обожавам ги когато събрали слънце и сладост. Понякога ги бера още докато са кисели и не добре узрели. Изобщо всякак ги обичам освен на компот. Направят ли се на зимнина се разкашкват и размекват и не ми харесват за консумация. Сокът на компота заминава да прави компания на виното ми, че ми е трудно да го пия чисто и плодовете остават забравени.

Добре, че е тази страхотна рецепта за сладкиш да може и те да намерят приложение и да не ги изхвърлям. Е може и да се консумира през лятото, но и през есента и зимата е чудесен за връщане на сладки летни спомени.

Необходими продукти:

4 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. брашно
1/2 бакпулвер
1 компот от кайсии
1 ванилия или настъргана кора от лимон
краве масло за намазване

Приготвяне:

Изваждат се плодовете от компота и се отцеждат до колкото е възможно от сока. Както казах посмачкват се малко, затова не ги притискайте или мачкайте.

През това време се разбиват яйцата и захарта. Бакпулвера се добавя в брашното и всичко се омесва с течната смес. Може да добавите настъргана кора от лимон или ванилия за още по-изкупаващ аромат.

Тавичката се намазва с масло и на дъното и се нареждат кайсиите с дупенцата към тавата. Върху тях се изсипва смества. Тук тънкия момент е, че фурната трябва да е студена при поставянето на сладкиша. Включвате на 150 градуса и печете до готовност. Изваждате и обръщате в подходящ съд, след което докато е още топъл се залива със сока от компота.

Оставете да изстине и споделете с любимите хора!

0 коментара: