Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Малко закъснях с ревюто тъй като тези десерти на Favorina вече са изчерпани и сигурно чак за следващата Коледа ще ги заредят. Но нищо, да с...

Favorina Marzipan Log & Finest Marzipan Log

Малко закъснях с ревюто тъй като тези десерти на Favorina вече са изчерпани и сигурно чак за следващата Коледа ще ги заредят. Но нищо, да си седи тук, може някой да се присети и да намери други марципанови сладости. Днешните ми любимци не са шоколади, но в блога вмъквам мнение и за други вкусотии, така че и тези минават в графа "Ям и пиша". Освен това са обвити в шоколад, макар че при единия се оказа, че без шоколад ми е много по-вкусен за хапване. Досегашните ми срещи с марципан се изчерпват с 2 шоколада - Cote d’Or Fusion Pate D’amande Noir и Marabou Premium Filled Marzipan (и от двата съм очарована) и бонбони Mozartkugeln, които не ми допаднаха. В новите десерти марципанът преобладава, а шоколадът е за разкош. На косъм бях да използвам пълнежът за едни сладки, защото не успях да се добера до Лидл и да си купя специален марципан за готвене. Половината град се беше изсипал там, все едно утре затварят магазина и повече няма да го отворят. А когато успях да се добера, се оказа, че няма марципан и съм в издирване на магазин, от който мога да си взема.

Край със страничните приказки, време е да премина към ядене. Десертите са от Lidl, има поне 5-6 други разновидности, поставям си за цел да ги пробвам и тях (но явно догодина). Аз си взех: Marzipan Log - 82% марципан в 18% фин натурален шоколад и Finest Marzipan Log - десерт с 52% бадемов марципан с пълнеж от 25% лешникова нуга, обвит в 19% млечен шоколад и 4% шоколадова украса (как са ги изчислявали тези проценти). И двата приличат на големи шоколадови бонбони за послушни деца и зажаднели за сладко майки. От името на десертите Marzipan Log си го превеждам като марципанови пънчета. Предполагам се прави аналогия с коледното пънче/бъдник, което гори вечерта на Бъдни вечер. Има различни такива сладкиши и десерти и май само по празниците са в продажба. За останалото време си има шоколади с марципан.

Започвам с по-големия не заради размера, а защото с него мога да си позволя повече време да опитвам и решавам ще го харесам ли или не. Той е в 2 опаковки - прозрачна с етикет и информация на нея и златна, която му придава очарование, защото самия десерт на външен вид не прави впечатление. Просто голяма дебела заоблена цепеница от шоколад. Оказва се, че този шоколад е само тъничка обвивка, а пълнежът му е леко зърнест на вид, но реално кремообразен марципан. Нещо като баунти, но с бадеми и без мляко :) Добре, че има много от тази година паста от ядки, защото тя ми хареса повече на вкус. Натуралния шоколад, който я е приютил нещо не ми допадна и на моменти ми разваляше удоволствие от десерта. Пастата е много мека и шоколадовата обвивка изобщо не може да те спре да стигнеш до нея. Marzipan Log не е много сладък, преобладава бадемовия вкус с лека нотка тъмен шоколад. Ако я оставиш да се разтопи на езика избухва още по-наситен вкус и аромат на бадеми, опияняващо е. Трябваше ми малко време да свикна с вкуса, но после ми хареса. Грамаж 175 грама, но се усещат поне като 300 :) Цена 2.79 лв.

Finest Marzipan Log - за неговата обвивка са отпуснали само прозрачен станиол, предполагам защото той си има шоколадови заврънтулки по повърхността и няма нужда от допълнителна украса. Той е по-скромен като размер и грамаж - 100 грама.  На външен вид е като плоско пънче от млечен шоколад с пътечки от тъмен шоколад. Вътрешността му е изненадваща - марципанът е по-тъмен и жълтеникъв, а в средата от към горния край е изсипана лешниковата паста. Тук трудно мога да опитам различните пластове отделно, но няма и нужда. Съчетанието им е добро - течен шоколад с ядков привкус и лешников послевкус. Марципанът не се усеща отделно, а цялата композиция се разтапя още щом отхапя от нея и се смесва в сладък водопад от вкусове. Много по-шоколадов и ядков е, а също и по-сладък, което обаче го прави и по-стандартен като вкус, докато големия му приятел е по-различен и запомнящ се. Цената на finest десертчето е 1,99 лв.

Не мисля, че мога да определя фаворит и двата си имат стил и отличителни качества, затова най-добре си вземете от всички видове и им се насладете подобаващо :)

Весели празници!

0 коментара: