Как се прави домашна пица?

Избора на тази рецепта за първа публикация направи Краси. Именно пицата беше причината за появата на този блог, а Краси даде идеята и го създаде. В него ще описваме най-интересните ни занимания, които искаме да споделим със света. Така се заражда и първата категория – Рецепти.

Първото задължително условие за наистина вкусна пица, която те кара да произнасяш звука “мммммм” с носа си, е добрия блат. Той трябва да е тънък и хрупкав без да е прекалено твърд дори и по краищата.

Второто е да се използват хубави домати! Най-добрите домати в света – тези на баба Данка – смятам, че дадоха наистина завършен и характерен вкус на истинска пица, която надминава тези в повечето пицарии.

Трето – всички останали продукти трябва да са по вкуса на този, който ще има късмета да се наяде с резултата от приключението.

Последното от задължителните условия за тази рецепта е любовта. Любовта към близките, които чакат гладни, любовта към собствения си стомах и чревоугодство, както и любовта към самия процес на създаването на храна. Трябва да се готви с приповдигнато настроение и с огромно желание. По този начин си гарантирате чиста наслада от резултата.

Нужните продукти се виждат на снимката (само лука съм забравил). Ето ги и изброени –

за тестото:

брашно 1 кг
сол 1 ч. л.
сода бикарбонат 1 ч. л.
яйца 2 бр.
кис. мляко 1 коф.
вода 1 ч. чаша

За гарнитурата:
зехтин, доматено пюре, домати от консерва (кесаревска, домашна), черни маслини без костилка, печурки, варена царевица, лук, кашкавал, салам касапонса тунел, свински врат бразеола;
подправки:
черен пипер, чубрица, риган

Когато правите ваша пица, може би ще предпочетете други съставки. Нашата пица беше доста стандартна, така че има много място за импровизации.Всички по-едри продукти се режат на тънко особено месото (още в магазина), освен гъбите, които не бива да бъдат твърде тънки защото бързо изгарят или изсъхват.

Докато се меси тестото се добавя още брашно, така че накрая излиза малко повече отколкото е рецептата. Ние намалихме продуктите за тестото на половина и излязоха 3 големи пици. След като се омеси веднага се разточва до дебелина около 0,5 см. Намазва се със зехтин, отгоре се маже пюрето и се слагат малко домати. Върху всичко това се редят останалите продукти. Следва се третото правило (виж по-горе). Подправките се слагат накрая по малко.

Пече се в голяма плоска тава намазана с малко олио. Ние ползвахме тавите, които си вървят към печката.  Фурната трябва да е предварително загрята до максимум (300 градуса). Около 7-8 минути са достатъчни. Смятам, че е важно тавата да се сложи директно на дъното на фурната. Така се препича отдолу, както би станало и в истинска пещ.

Добра идея е като се разточи кръглия блат да се сложи веднага в тавата и там да се добавят другите деликатеси. Малко кашкавал може да се настърже и да се добави след като е опечена. Получава се нещо такова:

Ако някой приготви своя версия или иска да сподели някой тарикатлък, който използва, да пише коментар да пробваме и ние!