Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Странни неща се случват с този шоколад. Първо седя сума ти време в хладилника, чакащ удобен момент да ни се покаже. Стоенето в хладилника не...

Noir poire amandes - Натурален шоколад с пълнеж круша и карамелизирани бадеми

Странни неща се случват с този шоколад. Първо седя сума ти време в хладилника, чакащ удобен момент да ни се покаже. Стоенето в хладилника не е препоръчително за повечето шоколади, не знам защо, но губят част от вкусовите си качества. По принцип трябва да се съхранят на около 18ºC. Явно шоколадът тогава запазва най-добре вкусовите си качества. Та този шоколад добре си отлежа в хладилника и учудващо това не беше се отразило на вкуса му. Явно е шоколад – ескимос.

Другото странно беше, че не намерих каква марка е. На него пише Katy exquisite, но такава марка шоколади не открих. Възможно е да е така, защото е произведен за Kaufland, но все пак трябва да съществува някъде тази марка. Ще се разтърся още, гризе ме любопитството.

До тук имаме анонимен шоколад ескимос. Време е да започнем да го разкриваме малко по малко. Шоколадът, ако не сте разбрали още от снимката е Noir poire amandes. Произведен във Франция и името му преведено означава „Натурален шоколад с пълнеж круша и карамелизирани бадеми“. Разкош. До сега не бях опитвала шоколад с круша, но намерих доста рецепти за такива шоколадови изкушения, явно е страхотна комбинация.

Опаковката е картонена, семпла, черно със зелено. Малко повече ми идва черното, можеха да сложат още малко зелено, но и така се търпи. На едно от зелените поленца, като на полянка са сложени круша, три бадема и две парченца шоколад. Парченцата са доста реалистични, даже посягам към тях, да се уверя, че са само нарисувани. Има си лентичка за отваряне, но аз нали съм наопаки, си го отворих отгоре. Няма да си късам кутийката, да ме пита човек за какво ми е, но освен вкусове си събирам и опаковките им.

Обвити в златен станиол ме чакат 10 парченца. Тези хора само намаляват броя на парчетата, не мислят за мен. Аз искам повече парчета, тях ги мързи да ги делят. Не че грамажа не е един и същ, но аз да си кажа. Нали първо „хапвам“ с очи и нос, та затова първото впечатление е много важно. Парченцата и тук са доста реалистични, също като на опаковката. Леко вдлъбнати в средата, разделени по диагонал и във всяко триъгълниче още линийки. От обратната страна е леко грапав, което е характерно за всички шоколади с пълнеж от различни парченца. Цветът им е хубаво кафяв, не много тъмен, като на натуралните шоколади, с леко прозиращи сенки отдолу от бадемите и крушата.

Не можах да го разчупя правилно, не знам дали заради ядките или защото самите парченца не бяха отбелязани до края. Така че хапвах шоколадови триъгълници. Като го счупих миришеше много приятно сладко, не точни на круши, а по-скоро на карамел, но едва доловим, лек и подканящ те. Отхапвам. Мммм, парченцата бадем са доста едрички, не са само трошички и се усещат. Хръпкат, смесват се със шоколада, усеща се и леко сладкото по тях. Хм, сек, чакай. Тук има и още нещо. Малки свежи парченца, едва забележими, почти прозрачни, това трябва да е крушата. Според инфото на опаковката, така наречените круши всъщност са смес от круша, ябълка и фибри от ананас, каквото и да означава това последното. Но са го докарали на вкус.

Много ми хареса шоколада, комбинацията с круши и бадеми определено си струва и ако имам възможност бих си направила подобен сладкиш. Тъмният шоколад не беше много тъмен, около 47%, затова и шоколадът като цяло беше по-скоро сладък, отколкото какаов. Бадемите, както казах си бяха добре като големина и се вписват много добре вкусово, а крушата му придава завършен вид. Само дето ти се иска да има много плодове, полети с шоколад, круши, ябълки, ягоди, малини и да ядеш, ядеш...

Ако съм ви била полезна и харесвате съдържанието, което публикувам, помогнете ми да стигне до повече хора - коментирайте, споделяйте, последвайте ме: facebook/instagram

6 коментара:

  1. Благодаря за удоволствието -
    сякаш го опитах с теб.
    Комбинацията на круша и шоколад се определя като класическа, някак взаимно се допълват и подчертават.
    Сладък и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина не знаех за класическата комбинация круша-шоколад, но правилно са я определили хората. Определено ще потърся рецепта и ще направя нещо много крушово и шоколадово. По принцип не ям много круши, но тук някакси не ми достигнаха. Знаят тези хора как да те подлъжат а искаш още.
    Сладък ден и на теб Диана.

    ОтговорИзтриване
  3. Няма да се редактирам, но пак ще се изкажа. Намерих рецепта, уникална и невероятно изглеждаща: Шоколадови мини кексчета в круши

    ОтговорИзтриване
  4. Първо да обясня, че когато се държи в хладилник
    се получава едно "захарно побеляване"-захарите се отделят на повърхността.

    А сега - за описанието :невероятно умееш да го правиш и това е страхотно.
    Четох и преглъщах, но обожавам круша с шоколад, такаче ще опитам :))
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Пак съм аз - имаш награда при мен.
    Ще ми е приятно да ти хареса, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Не знаех къде да го напиша, но си личи че човекът написал това е истински ценител, затова ще го постна тук (дано е подходящо), но ако сте истински ценители на шоколада... Онзи ден опитах нещо невероятно, което дори и Линдт не може да надмине според мен... Немски ръчно изработен арт шоколад - не само, че се разтапя в устата, но и ви оставя с желание за още и още!
    Вижте за какво става на въпрос : www.momami-bg.com
    Много бих искала да прочета описание за тях като това горе... Жалко, че не умея да пиша така - отлично резюме!

    ОтговорИзтриване