Vivani Vollmilch

Навън вали, не е време за излизане, което ми дава повод да си спомня за един шоколад, който чака да бъде споделен. Шоколада го получих по случай 8 март, поне от към подаръци съм лесна, докато има безброй видове шоколад, ще има и подходящ подарък за мен. Специално този си го бях нарочила предварително и само оставаше да го получа. Става въпрос за Био млечен шоколад или Vollmilch в оригинал на марката Vivani. Има доста видове, но детето ми избрало млечен, за да не сбърка, а може би е по-добре, защото съм изяла доста млечни шоколади и имам база за сравнение.

Хартиена опаковка, с доста арт картинка в синьо, бяло и съвсем леко присъствие на шоколадово. Ако картината не беше върху шоколада няма как да разбереш за какво става въпрос. Каква е разликата с обикновените шоколади, с които сме свикнали и досега не ни е правило впечатление дали са био или не. В състава на Vivani има: нерафинирана тръстикова захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, сметана на прах, обезмаслено мляко на прах, ванилия – като всичките съставки са сертифицирани продукти от биологично земеделие. Всичко това не променя вкуса на шоколада, но пък и производството му не вреди на нас и на природата.

Като цяло изглежда напълно обичайно, не е различен нито по форма, нито по цвят от другите шоколади. Разделен е на 24 парченца, стандартни, като на другите млечни шоколади, без надпис, рисунка или нещо друго. Не знам какво съм очаквала, но може би е по-добре така без излишна показност. Малко съм разочарована от липсата на по-осезателен мирис. След като в брошурата на шоколадите пише, че вместо натурално идентични аромати се използва истинска бурбон ванилия, очаквах наистина да мирише на ванилия, но нямаше и следа от подобен аромат. Шоколада е приятно мек, когато го отхапеш, чупи се лесно, с наситен цвят.

Вкуса не е много сладък, опитвала съм къде къде по-сладки шоколади, явно допълнително подслаждани, докато тук сладкото е приятно. Освен това не открих други разлики във вкуса и без опаковката няма как да разбереш, че ядеш био шоколад, но идеята беше да се опита, за да не се чудя постоянно какво му е по-особеното. Възможно е при другите варианти на тази фирма, германска е между другото, да има по-голяма разлика. Предложенията са им интересни и се надявам скоро да опитам някое от тях. Цените не са високи, варират между 3,80 и 5 лв за 100 грама шоколад в зависимост от пълнежа. Дори да не сте почитател на зелената мания, няма да ви навреди да го опитате, все си е шоколад.