Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Сигурна съм, че сте чували за този сладкиш, най-вероятно сте го правили и много пъти. Но това не пречи да си го припомните и пак да го напра...

Шоколадов сладкиш с майонеза

Сигурна съм, че сте чували за този сладкиш, най-вероятно сте го правили и много пъти. Но това не пречи да си го припомните и пак да го направите. Аз обаче от скоро се присъединих към любителите му в един мързелив ден, когато ми се ядеше ново, различно сладко, което не изисква много усилия.



Успях да направя снимка едва на последното парче от втория сладкиш, защото другите бяха пометени със скоростта на светлината. Копирам рецептата от форума на БГ мамма, първият път я спазих дословно, но после добавих пудра захар в глазурата, защото натуралният ми шоколад беше доста горчив. Обмислям да го направя и с домашна майонеза и с млечен шоколад. Сладкишът търпи доста вариации и добавки, така че всеки може да си го адаптира по свой вкус.

Шоколадов сладкиш с майонеза

Продукти:

1 ч.ч. майонеза - 1 опаковка от 200 г.
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
5 с.л. натурално какао
1 ч.ч. захар
2 ч.л. бакпулвер
ванилия (по желание)

За глазурата - шоколад и масло в съотношение 2:1. Може да се добави и пудра захар и/или прясно мляко.

В купа разбъркайте сухите съставки и добавете към тях майонезата и водата. Не е нужно да ползвате миксер, разбъркват се много лесно и с вилица. Изсипете в намаслена и посипана с брашно форма.

Печете 25 мин в загрята на 180 г С фурна. Пробвайте с клечка, но имайте предвид, че сладкишът трябва да остане сочен.

За да приготвите глазурата, най-напред разтопете на водна баня или в микровълнова фурна шоколада и след това добавете маслото. Разбъркайте добре, до получаването на гладка смес.

След изпичане, извадете сладкишът да изстине. Поставете в чиния за сервиране и покрийте с глазурата.

Много вкусен, много шоколадов, не прекалено сладък, с две думи просто чудесен за малки и за големи.

0 коментара: