Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Не знам от къде я измислих тази дума, мисля, че е помня от някаква реклама, но съм сигурна, че се разбира за какво става въпрос. Да уточня, ...

Моите пъпкотрепачи :)

Не знам от къде я измислих тази дума, мисля, че е помня от някаква реклама, но съм сигурна, че се разбира за какво става въпрос. Да уточня, че не страдам от акне, а ми излизат пъпки от време на време (снимки няма да прилагам), например по време на ПМС-а или от замърсяване или като прекаля със сладкото и мазното и други такива. Да сигурна съм, че начина на хранене оказва изключително голямо влияние на кожата, но пък и действието отвън спомага за по-бързото й оздравяване.

При всеки действат различни средства, аз реших да споделя моите пъпкотрепачи, пък може и да помогна на някого.

На първо място при мен е салициловия спирт (2% разтвор). В почти всички продукти против акне (не казвам всички, само защото не съм проверявала и не съм сигурна) присъства салициловата киселина, която е активно вещество в този спирт и затова реших да действам директно с него. Ползвам го само върху пъпчиците, защото иначе ми изсушава кожата. Но пък почиства много добре мръсотията, а гадините завяхват от него и не се инфектират. Чела съм, че и лавандуловия спирт се ползва по същия начин, но аз като съм се захванала с този и все него ползвам.

Паста за зъби - прочетох някъде за това и реших да пробвам. Не знам дали има значение каква паста за зъби точно ще ползвате, моята е съвсем обикновена, избелваща се води, но не съм обръщала внимание кое точно от състава й действа. Усеща се леко щипане, не действа толкова бързо като салициловия спирт, но пак изсушава пъпката и я успокоява. Не е добре да търкате върху мястото, защото допълнително го раздразва и наоколо може също да се възпали.

Другото, което намерих в нета и пробвах е сода. Намокрям си пръста с вода, топвам във сода и слагам върху пъпката. Оставям кашичката да изсъхне там и после измивам с вода. По-щадящо е като действие от предишните два метода, но не мога да кажа, че винаги действа. Освен това содата е абразив и може да разраните повече пъпката.

Пробвала съм и с крем Здраве и крем Бочко, в къщи винаги има поне един от тях заради децата. При мен обаче не забелязвам по никакъв начин да влияят на пъпките, нито ги изсушават, нито успокояват, нищо. Не знам при тях на какво се дължи лечебното действие, ако го има, може би на смрадликата, която успокоява, но предпочитам да си сваря такава и с нея да се мажа, отколкото с кремчетата.

Често след като завехне една пъпка остават петънца като белези, които изчезват след време, но се забелязват. Друг път ми се случва да имам зачервена пъпка, която така си стои, без да има бяло връхче и после постепенно се успокоява и остава да си личи на кожата. В такива случаи изброените по-горе пъпкотрепачи вече няма какво да правят затова имам други два продукта.

Едното е кремчето ми с чаено дърво, писала съм за него преди, затова няма да се повтарям. Поръчвам вече не знам коя опаковка и с него мажа петънцата. Не е магическо средство и не изчезват за ден, но със сигурност помага на кожата по-скоростно да се справи с тях.

Другото средство е крема на Botanicus с лимонова трева и лавандула, за който бях споменавала преди и ще пиша скоро. Той също успокоява кожата ми, като помага на остатъците от пъпчиците да заздравеят по-бързо и да изчезнат.

Към всичко казано до тук, добавям че почистването и редовното ексфолиране на кожата също са много важни за да се преборите с пъпките. Но при всеки е индивидуално според кожата, защото аз например ако прекаля с тях, кожата ми се омазнява за по-кратко време, което е предпоставка за появата на пъпки.

Моля споделете кои са вашите пъпкотрепачи, кога и как ги използвате?

* Снимките са от интернет, само на кремчето с чаено дърво е моя.

0 коментара: