Арганово масло (Argan Oil)

Появих се най-накрая преди да ме е затрупал снега. Днес на дневен ред е един ужасно труден за снимане продукт, с ужасна за ползване опаковка, но за това пък с чудесно действие. Аргановото масло в последно време нашумя много в козметиката, има достатъчно информация и хвалебствия за него, затова ще споделя само личните си впечатления без да се отклонявам с енциклопедични знания.

Както казах опаковката му е ужасна от гледна точка на ползване. Пръска се като спрей, но първо струята беше доста силна и тънка и отиваше където и скимне, а след това съвсем спря да пръска и се разтича по шишето, което вече е загубило нормалния си външен вид. Ползвам го като махам пулверизатора и си изливам каквото количество ми е необходимо. Не е сред най-удачния вариант, но и без това е останало съвсем малко арганово олио и гледам да го изразходя.

Маслото е прозрачно на цвят, със съвсем лек жълтеникъв оттенък. Въпреки името не е чак прекалено мазно според моята преценка. Не мога да определя на какво мирише, сякаш на някакви ядки и малко на зехтин, не е прекрасна миризма, но не е силна и се понася. Попива бързо, когато го нанасям на ръцете или тялото, на лицето се задържа по-дълго време и затова не смея да се мажа вечер, защото не попива докато легна и рискувам да си омажа възглавницата. В този ред на мисли как спите след като сте си сложили по-мазен крем или нещо за през нощта, което не попива веднага?

Та това е единия начин, по който ползвам маслото, за омекотяване и подхранване на кожата на лицето и ръцете. Особено след баня много хубаво ми действа. Не съм забелязала да ми изчезнат стриите и бръчките, както се очаква да стане след използването му, но съм упорита и продължавам да се мацотя.

Другото, за което го ползвам е да си правя маска на косата. 20 минути преди баня нанасям хубаво по цялата коса и завивам да постои така. След измиване косата ми е много жива и бляскава, без да е мазна и без след това да се омазнява по-бързо. Един шампоан така гадно ми пресуши косата, че се наложи да прибягна по-често до мазането с арганово масло. Пробвах няколко пъти и след измиване на косата да нанеса от маслото по краищата й, за да не се къса много и да цъфти, но всеки път прекалявам с количеството и на следващия ден седи сплъстена само в краищата. Но пък забелязвам, че явно тази процедура помага и наистина връхчетата ми са по-здрави. Единствено срещу косопада не действа и го чакам да премине от само себе си.

Заради мързел, липса на време и на желание от известно време си мажа на косата само аргановото масло и да ви кажа доволна съм и ще си взема още едно после, само не в такава опаковка. Моето е 100 мл на цена 28 лв., има сертификат от Eco Cert, но така и не намирам сега фирмата, от която го взех.