Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Както показах във фейсбук страничката си , вечерята ни снощи се състоеше от пилешко филе с гарнитура от черен ориз. Оризът така си стоеше в ...

Пилешко филе с гарнитура от черен ориз

Както показах във фейсбук страничката си, вечерята ни снощи се състоеше от пилешко филе с гарнитура от черен ориз. Оризът така си стоеше в хладилника в очакване да се сетя за него и да намеря рецепта. Не бях готвила до сега такъв, привлече ми разбира се погледа в магазина и реших да го взема, пък все ще намеря какво да го правя. Вчера най-после ми дойде вдъхновението и се разтърсих за рецепти.



Покрай тях научих и повече за този вид ориз, познат е още и като императорски, а също и като забранен ориз, защото бил много рядък и предназначен само за висшата класа в Китай. Аз си взех на марката Panino, 500 гр. за около 4,50 лв. На опаковката има рецепта, но на мен ми се искаше нещо възможно най-лесно за приготвяне. Отначало се стреснах, че се приготвя трудно и отнема време, но се оказа, че не е така. Избрах си 2-3 предложения и от тях сглобих нещо средно, тъй като нямах налични някои от продуктите, като вино например. Такова чудо вкъщи не вирее, когато купуваме то е за пиене, а не за готвене и си заминава по предназначението :)

Та ето какво ви е необходимо според моята рецепта, за да приготвите императорски (черен) ориз като гарнитура:

1-2 скилидки чесън
1 глава лук
1 ч.ч. черен ориз
1 кубче бульон (в моя случай пилешки)
масло (олио)



Оризът се накисва предварително в топла вода. По указания трябваше да е за час, но аз го оставих за 2-3, не бързах за никъде. Водата, в която се кисне става лилава, затова използвах стара тенджерка, четох че оцветява съдовете. Изплаква се хубаво, докато потече чиста вода и се изцежда. В тенджерка се запържват нарязаните на дребно чесън и лук и след това се добавя ориза. Когато се изпари водата му, се прибавя разтворения в 1 ч.ч. топла вода бульон, намаля се котлона и се оставя да се свари като се разбърква от време на време. Като е готов се подправя с черен пипер и сол и се оставя затворен с капак на изключен котлон. Не мога да кажа колко точно време му трябваше да се сготви, защото вършех други неща и той просто си къкреше, така че не ми се видя сложно приготвянето му.



Пилешкото филе го правя обикновено или на оребрен тиган или задушено с масло. Втората рецепта за първи път я пробвах в Швеция, когато трябваше да приготвя нещо бързо и вкусно и се оказа толкова сполучлива, че сега редовно присъства в менюто ни. За нея ви трябват само пилешко филе, масло и сол. Може да се добави и черен пипер, но аз не слагам заради децата.

Филето се начуква леко, посолява се и се задушава в тиган с разтопено масло докато хване коричка. Това е. Става изумително вкусно и сочно, дори и на другия ден, особено ако се съхранява в затворен съд.

Bon appétit!

0 коментара: